Több budapesti körzetben is behúzta a fideszes jelölt az időközi választást

Rekordszámú, több mint ötven településen rendeztek ma időközi önkormányzati választást: azokat az időközi voksolásokat rendezték most meg, amelyeket a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet idején nem tudtak megtartani.

Ahogy az MTI emlékeztet: az elmaradt időközi választások kiírására április 25-ig volt lehetőségük a választási bizottságoknak. Ezt úgy kellett megtenniük, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Az időközi választás legkorábbi időpontja így június 19. lehetett, a legkésőbbi pedig július 3.

Budapesten a IV. kerület 2-es és a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a képviselő halála, az V. kerület 3-as és a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében pedig lemondás miatt kell időközi választást tartani.

A Nemzeti Választási Iroda honlapjára vasárnap este már felkerültek az első eredmények, amelyekből kiderül többek között, hogy

  • a IV. kerület 2-es egyéni választókerületében az ellenzéki jelölt, Vasvári László nyert 47 százalékkal a fideszes jelölt, Drabant Fruzsina (40 százalék) előtt
  • a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a fideszes Gondos Judit (63 százalék) győzött az összellenzéki jelölttel, Pityó Lászlóval (36 százalék) szemben,
  • az V. kerület 3-as egyéni választókerületében nagy fölénnyel nyert a fideszes Nagy Gergő (71 százalék) az ellenzék jelöltje, Fábián Benjámin előtt (27 százalék),
  • a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében szintén a Fidesz jelöltje győzött, Ripka András 46 százalékkal nyert az ellenzéki Jenei Kevinnel (28 százalék) szemben.

Karácsony Gergely főpolgármester az eredményekről Facebook-oldalán azt írta: „csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen”, illetve hozzátette:

a budapesti körzetekben a választói részvétel két helyen még a 20 százaléknak is alatta maradt, a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több. Így talán nem elhamarkodott elemzés kijelenteni: az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.

Keszthelyen győzött a fideszes Manninger Jenő, nem volt nehéz dolga, hiszen nem indult ellenzéki jelölt, a településen riportot is készítettünk nemrég erről, ezt itt olvashatják. Egerben is a fideszes jelölt végzett az élen, Orosz Lászlóné a szavazatok 47 százalékát szerezte meg.

Szegeden szintén a Fidesz jelöltje győzött, Ruzsa Roland 59 százalékkal nyert az Összefogás Szegedért jelöltjével, Komjáti Zoltán Gáborral (38 százalék) szemben.

Békéscsabán a Hajrá Békéscsaba jelöltje győzött, Varga Tamás a szavazatok 56 százalékát szerezte meg. Nyíregyházán óriási fölénnyel nyert a fideszes jelölt: Halkóné Dr. Rudolf Éva 75 százalékos eredménnyel húzta be az időközit. Szolnokon a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület jelöltje, Menkó Gyula nyert kimagaslóan, 73 százalékkal.