Miskolc.    TIZENKÉT KÖZTERÜLET LELT ÖRÖKBEFOGADÓRA, DE AKKOR MINEK A VÁROSGZDA?

Összesen tizenkét közterületet fogadtak örökbe miskolci vállalkozók és helyi civilek azon a pályázaton, amit tavasszal hirdetett meg a miskolci polgármesteri hivatal

Az egyik gazdaára lelt terület az Európa tér, ennek rendbetételét már hetekkel ezelőtt megkezdte az örökbefogadók, vagyis a Padtársak civil közösség és a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület (SZIVE). Itt mostanra már látványos a változás: a virágágyásokból eltűnt a gaz, a tér központi helyén található EU-s csillagokat pedig újrafestették.

Miskolc főkertésze a Miskolci Naplónak elmondta, a pályázati határidő végét követően minden jelentkezővel felvették a kapcsolatot, több esetben az adott helyszínen történtek egyeztetések annak érdekében, hogy tisztázzák az elvégzendő feladatokat és a lehetőségeket. Czifrusz Natália elmondása szerint az örökbefogadók nagyon kreatív ötletekkel jelentkeztek.

– Voltak olyanok, akik egy-egy korlát lefestésére, szemétszedésre, vagy éppen fatelepítésre jelentkeztek, és olyanok is, akik akár támogatókkal együttműködve egy komplett terület tisztántartását, sőt adott esetben akár fejlesztését tűzték ki célul – tette hozzá.

Dr. Barkóczi István, a Népkerti Vigadó tulajdonosa például a vendéglátóegység közvetlen környezetének növényápolási munkáin túl egy növényágy kialakítását, valamint hulladékgyűjtők kihelyezését is vállalta a Népkertben, a Dr. Park pedig az általa örökbefogadott terülten (a hejőcsabai Bárczay-kastély mögött) valósítaná meg az első Miskolci Ötletmaratonon megismert AngyalParkot, vagyis a meg nem született gyermekek emlékhelyét.

„Sőt ezen túlmenve a területen található focipálya rendbetételét és közösségi tér kialakítását is vállalta” – tette hozzá a főkertész, aki hozzátette még. Közösségi teret hozna létre a Kilián-déli közösség is a városrészben az általuk örökbefogadott területen.

Czifrusz Natália hozzátette, rövidesen minden örökbefogadó megkapja a munkákhoz szükséges engedélyeket, hozzájárulásokat, a művelet végén pedig mindenkinek beszámolót kell majd készítenie.