ELPRÓBÁLTÁK, MIT KELL TENNIÜK, HA NAGY A BAJ

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 23. péntek 14:59
Az önkormányzat pénteki külső védelmi tervgyakorlata során azt gyakorolták a résztvevők, hogy mi a teendő, ha baleset történik egy vegyi üzemben.
A tűzoltók a szimuláció során vízzel locsolták a Kaffka épületét. Fotó: Juhász Ákos

Egy tartály meghibásodása miatt veszélyes gáz (egészen pontosan ammónia) került a levegőbe a Jásztej Kft. Miskolci tejüzemének területén az Erdélyi úton, pénteken. A gázok az időjárási körülmények miatt lakott területet, sőt a közelben lévő Kaffka Margit Általános Iskolát is elérték, ahol a katasztrófavédelemnek kellett intézkedni. Mindez szerencsére csak szimuláció volt az önkormányzat külső védelmi tervgyakorlatának részeként. 

Az illetékes szakemberek a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIŐR) műveleti központjában gyűltek össze, többnyire itt ülésezik valódi probléma esetén is a városi operatív törzs ülésezik. A polgármesteri hivatal közrend és közbiztonsági referense a minap.hu-nak elmondta, az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatoknak nagy szerepe van abban, hogy az érintett szervek rutinosan és gyorsan tudjanak reagálni akkor, ha nagy a baj.

– Védelmi tervgyakorlatot minden önkormányzatnak kell tartania, mégpedig a törvény által meghatározott rendszerességgel. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy háromévente komplex szimulációra van szükség, olyanra, amikor külső helyszínen is fel kell vonulni és imitálni az intézkedést. A közbeeső időben pedig részleges gyakorlatról van szó – mondta Alföldi Attila.

Üléseztek. Fotó: Juhász Ákos

Részleges gyakorlat

Ezúttal viszont egészen speciális módon zajlott a program. Ha arra tippelt, hogy természetesen ez is a járvány miatt történt másképp, akkor ön nyert: a gyakorlat tervezésekor ugyanis még hazánkban is javában tombolt a világjárvány harmadik hulláma, emiatt döntöttek úgy, hogy részleges állománnyal próbálják el feladatukat a tűzoltók: az ablakokat fóliával takarták el, az intézmény pedig vízzel locsolták, hogy a veszélyes gáz ne juthasson be. Az iskola viszont üres volt, ami persze nem túl meglepő a nyár közepén.

A gyakorlaton a mentőszolgálat, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgármesteri hivatal, a Miskolc Holding a MIVÍZ, az MVK, a Városgazda és a népegészségügyi szolgálat illetékes szakemberei mellett a programnak otthont adó rendészet munkatársai is részt vettek. A MIŐR igazgatója úgy fogalmazott, felkészültségüknek köszönhetően a rendészek akár egy veszélyhelyzet esetén is nagy segítséget, támogatást tudnak nyújtani a társszerveknek.

– A mi munkánk kettős. Egyrészt szerepet kapunk a lakosságvédelmi intézkedések során, ahol a katasztrófavédelem döntései, utasításai alapján a rendőrök munkáját segítve feladatunk lehet a kiürítés, kitelepítés során a másik pedig, hogy helyszínt biztosítsunk a védelmi bizottságnak és az operatív törzsnek itt a rendészeti műveleti központban. Az üléseik során ugyanis közösen tudják meghozni a leggyorsabban és a leghatékonyabban azokat az intézkedéseket, amelyek a lakosság védelmét szolgálják – mondta Vincze Csaba.

Fóliával fedték be az ablakokat. Fotó: Juhász Ákos

Tudni kell a protokollt

Miskolc alpolgármestere úgy fogalmazott, bár a mostani szimulációhoz hasonló katasztrófák szerencsére eddig nem történtek Miskolcon, de az kiemelt jelentőségű, hogy az ilyenkor szükséges protokollt minden illetékes elsajátítsa.

– Veszélyes üzemek Miskolcon és a város környékén vannak. Elég csak a Sajóbábonyi vegyi üzemre gondolni, ahol már voltak hasonló jellegű problémák. Eszkalálódás esetén egy ilyen gond akár a megyeszékhelyet is érintheti. Nem mehetünk el szó nélkül a természeti katasztrófák mellett sem, főleg úgy, hogy látjuk milyen tragédiát okoztak Nyugat-Európában az áradások. 2010-ben itt Miskolcon mi is átéltünk hasonlót és azt kell mondjam, hogy a meteorológusok, klímakutatók, vízügyi szakemberek borúlátóak: a korábbinál gyakrabban és hevesebb villámárvizekre is fel kell készülni. Ebben a munkában is oroszlánrésze van az operatív törzsnek, tudnunk, pontosan tudnunk kell, hogy mikor, mit és hogyan tegyünk – hangsúlyozta Badány Lajos, aki emlékeztetett: a világjárvány előző hullámainak idején szintén ez a testület tárgyalta a kialakult helyzetet, és tett javaslatot intézkedések meghozatalára Veres Pál polgármesternek.