A Lukoil-nál már csak 20 litert adnak

A Lukoil  a lakossági kutakon már mindössze 20 liternél húzták meg az egyszerre tankolható limitet, a nagyteljesítményű kútoszlopokon pedig 150 literben. Kannába, egyéb edénybe pedig náluk is csak piaci áron lehet tölteni, egy vásárlás során ráadásul csak 10 litert.

Nem kevés tehát az ötven liter, mégis keserű ébredés lehet ez a magyar járművezetőknek abból az édes álomból, amibe a kormányzati üzemanyagár-stop ringatta őket. Pedig a szakma hónapok óta figyelmeztet: a fikszált árak piacgazdaságban előbb-utóbb hiányhoz fognak vezetni. Ráadásul idén egymásra rakódtak a kínálatszűkítő-árfelhajtó hatások, és még az orosz-ukrán háború nélkül is extrán szerencsétlen körülmények alakultak volna ki – azzal együtt meg pláne.

Finomítókínok a Kárpát-medencében

Az olajipar és az üzemanyag-ellátás kínjairól hónapok óta folyamatosan cikkezünk mi is, de a mostani korlátozások mögött régióspecifikus kihívások húzódhatnak. Emlékezetes, hogy a Mol Dunai Finomítójában a hónap közepén tűz ütött ki. A baleset miatt több mint egy hétig csökkentett kapacitáskihasználtság mellett ment a finomító, így napi 21 ezer tonna helyett csak 13 ezer tonna nyersolajat dolgozott fel a vállalat százhalombattai egysége. Az atmoszférikus és vákuumdesztillációs üzem rongálódását a vártnál hamarabb, csütörtökre sikerült kijavítani, most már a normál üzem szerint termel az egység, de a kiesett termékmennyiség jelentősnek mondható.