Skip to content

Rollerkáosz. Koncz Zsófia is kavar…Volt olyan eset is, amikor két e-rolleres ütközését két gyalogos balesetének minősítette a kiérkező járőr…

Rollerkáosz. Koncz Zsófia is kavar…Volt olyan eset is, amikor két e-rolleres ütközését két gyalogos balesetének minősítette a kiérkező járőr…

Nem lehet tudni…Az elektromos rollerek új szabályozásával kapcsolatban, hány intézkedés történt Miskolcon?

Nem lehet tudni…Az elektromos rollerek új szabályozásával kapcsolatban, hány intézkedés történt Miskolcon?
Észak, Hírnök jún. 3., P 6:40 (7 nappal ezelőtt)
Tisztelt Sajtó! Az elektromos rollerek új szabályozásával kapcsolatban, hány intézkedés történt Miskolcon? Tisztelettel Pusztai László

Janasóczki Attila

jún. 3., P 10:58 (7 nappal ezelőtt)
címzett: én

 

 

A rendőrségnek az elektromos rollerekkel kapcsolatban történt intézkedéseire vonatkozóan nincs külön nyilvántartása-kaptuk a választ a rendőrség sajtótól.

A rendőrök kreativitására bízzák a rollerkáoszt, pedig fiókban a KRESZ-módosítás is

Évek óta készül az elektromos rollerek megjelenésére reagáló KRESZ-módosítás, de csak nem lépteti életbe a kormány. Addig is az e-rolleresek úttest és járda között választhatnak, pedig a bicikliúton is mehetnének.

Hamarosan módosíthatják a KRESZ-t az elektromos eszközök megjelenésére reagálva – jelentette be Koncz Zsófia államtitkár a parlamentben kedden. A döntés már régóta érik az állami szerveknél, de csak nem akar megszületni:

  • tavaly áprilisban Révész Máriusz kormánybiztos dobta be, hogy már célegyenesben van a KRESZ módosítása. Elmondása szerint már addigra már három éve folytak az egyeztetések, akkor éppen az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal tárgyaltak.
  • Szeptemberben aztán a Telex megszerezte a tervezett szabályozást, amiben már egy elég részletes kép bontakozott ki az új világról.
  • Az azóta eltelt szűk két évben ehhez képest nem hallottunk túl sokat a módosításokról.

Miért rossz a mostani rollerhelyzet?

„Teljes káosz uralkodik most az e-mobilitás közlekedési rendjében, mert nincsen rá szabályozás” – mondta a Forbes.hu-nak Felföldi Péter közlekedésmérnök. Az elektromos meghajtású mikromobilitási eszközöket jelenleg nem ismeri el külön járműként a KRESZ, így jobb híján két kategóriába szokták besorolni az e-rollereket:

  • gyalogosnak tekintik, így csak a járdán közlekedhetnek, úttesten és bicikliúton nem,
  • vagy a rendőrség gyakorlata alapján segédmotoros kerékpárnak sorolják be, így azonban csak az úttesten lehet vele menni, illetve lakott területeken kívüli kerékpárutakon.

Utóbbi értelmezés azonban nem minden kapitányságon egységes, így a rendőrök kreativitására van bízva, hogy éppen hova sorolják az elektromos rollereket – tudtuk meg a közlekedésmérnöktől.

Előfordult például olyan eset is, amikor két e-rolleres ütközését két gyalogos balesetének minősítette a kiérkező járőr.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2022.06.23. 10:39

    Most nem azért, de tényleg érdekel hogy az miért „kavarás” ha koncz felszólal ebben az ügyben?Teljesen alkalmatlan a csaj bármire de miért kell ilyen címeket adni?

    2
    2
  2. Ványadt bácsi
    2022.06.23. 12:09

    A kerékpár úton rendszeresen sétálnak, kutyával is sokszor – senki nem bírságol.
    A járdán kerékpározással sem foglalkozik senki, még csak nem is szólnak miatta, pedig az is tiltva van.
    Azzal sem kellene foglalkozni, ha az elektromos roller a kerékpárúton halad.
    Ez jó is így, ameddig egymásra figyelve normálisan közlekednek az emberek.
    A nem elektromos roller játék, sporteszköz, a járdán használható.
    Ha az elektromos rollereket lekényszerítik az úttestre, akkor rengeteg baleset lesz a pici kerekek és a gyakori nagy kátyúk miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük