Új összefoglaló Pécs ókeresztény örökségéről

A könyv címe, melyet Tóth Zsolt és Poulet Dániel, világörökségi referens együtt jegyez, Pécs ókeresztény öröksége – Vezető a pécsi világörökség helyszíneihez, mely már önmagában sokatmondó és elárulja, térségünk történelmének megismerésében segíti az olvasót.  A kötet 2022-ben jelent meg, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. gondozásában.

A könyv elsődleges célja a pécsi világörökségi helyszín emlékeinek bemutatása, ennél azonban jóval többet kínál. Számos új, máshol még nem olvasható kutatási eredményt tett közzé Zsolt, pl. Az Ókeresztény Mauzóleum, a Péter-Pál sírkamra, vagy a római csatorna esetében. A könyvet tanulmányozva az egyes ókeresztény emlékek megismerésén túl az egész helyszín történetéről tanulhatnak az olvasók a római kortól az újkorig bezárólag. Zsolt a Pécsi Püspökséget és a középkori várost is az ókeresztény örökségnek tekinti, így például a középkori püspökvárat is részletesen bemutatja.

A könyv emellett számos háttérismeretet tartalmaz Pécs római koráról, a  kereszténységről, a régészeti munka gyakorlatáról, így civil érdeklődőként is érdekes és értelmezhető olvasmányt jelent a szabadidőnkben, hiszen összességében egy átfogó képet kínál az érintett terület történetéről és emlékeiről.

A könyv az Ókeresztény Mauzóleum bemutatóhelyen  vásárolható meg.