Egyedi hangulatot teremt a kültéri fali lámpa
Vintage brick wall covered with autumn leaves and a lantern hanging at it at the autumn yard. Seasons concept. Stock photo

 

A kültéri fali lámpa kiválasztása során érdemes figyelembe venni néhány tényezőt. Ezáltal biztosan megtalálható a tökéletes modell, ami egyrészt kiemeli az épület szépségét az esti, éjszakai órákban, másrészt pedig különlegessel hangulattal tölti meg annak teljes környezetét.

Miként választható ki a tökéletes kültéri fali lámpa?

Ez nagyban függhet az épület típusától is. Egyrészt azért, mert egy újépítésű ház esetében célszerű a vezetékes megoldást választani, ami a hálózatra kötve egy kapcsoló segítségével bármikor fel-le kapcsolható. Természetesen ebben az esetben is lehetőség van a kültéri világítás automatizálására fényérzékelő beépítése révén.

Ha utólag szeretnénk felszerelni LED kültéri fali lámpát, akkor hasznunkra válhatnak a praktikus, ugyanakkor az energiatakarékosságot figyelembe véve rendkívül költséghatékony napelemes változatok. Ezeknek a túlnyomó része már eleve el van látva fényérzékelővel, ezért amikor alkonyodni kezd automatikusan felkapcsolnak, majd pirkadatkor lekapcsolnak és elkezdődik a töltés a napelemek révén. A felszerelést tekintve ezzel a kivitellel lesz könnyebb dolgunk, mert nem kell kivésni a vezetékek helyét. Ennek ellenére, aki szeretné, hogy a kültéri fali lámpa utólag legyen az elektromos hálózatra kötve, annak sincs semmi akadálya, csupán valamivel munkaigényesebb lesz a kivitelezés.

A kültéri fali lámpa esetében fontos a védettség

Mivel ki van téve az időjárási körülményeknek, ezért főként a nedvesség az, amitől elsősorban védeni kell a lámpákat. A minimum az, hogyha esővíz elleni védelemmel (IP 23) van ellátva az adott modell.

Azonban ha magasabb fokú védelemre van szükség, akkor a fröccsenő víz elleni védelemmel (IP 44) ellátott modellek között kell keresgélnünk. Ez attól függ, hogy hová szereljük fel a fali lámpát, azon kívül, hogy a falra. Ha részlegesen fedett helyre kerül, akkor elég lehet az esővíz elleni védelem is, de ez esetben sem árt egy szakértő véleményére hagyatkozni.

Bár a fali lámpák ritkán kerülnek locsolóberendezések közelébe, ha ez mégis úgy adódik, akkor vízsugár elleni védelemre (IP 65) van szükség.

A praktikum és stílus találkozása

Nemcsak hagyományos világítótestekként tekinthetünk a kültéri fali lámpákra, hiszen egyedülálló dizájnelemként is megállják a helyüket. A segítségükkel megvilágítható a fal síkja a tetszőleges irányba, attól függően, hogy melyik modellre esik a választás. De választhatunk olyan fali lámpát is, ami elsősorban a környezetét árasztja el a szükséges fénnyel. Terasz, lépcső, garázsbeálló, az épület mellett húzódó járdaszakasz stílusos megvilágítására tökéletesen alkalmas megoldás.