A hűtőfolyadékot, a fagyállót és az olajokat – pedig kilocsolta a kertje végében lévő nádasba…

Veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség egy korábban már büntetett 47 éves hevesi lakossal szemben.

A vád szerint a férfi 2020 elejétől 2021 decemberéig alkalomszerűen, engedély nélküli végzett autóbontást a lakóháza udvarán. Az ennek során keletkező fémhulladékot jórészt leadta egy helyi hulladékfelvásárló telepen, melyekért összesen több mint ötmillió forintot kapott. A bontásából származó műanyag elemek egy részét ugyanakkor felhalmozta az udvarán, míg más részüket elásta, a folyadékokat – így a hűtőfolyadékot, a fagyállót és az olajokat – pedig kilocsolta a kertje végében lévő nádasba. A vádlott ezen felül a gépkocsik tárolására és bontására szolgáló ingatlanon nem biztosított a közegészségügyi, környezetvédelmi, vízvédelmi, tűz-, baleset- és munkavédelmi előírásoknak megfelelő vízzáró felülettel ellátott tárolóteret, kiömlést és csapadékvizet előtisztító, felfogó berendezést, továbbá dekantálót és olajlefölözőt, valamint technológiai víz előtisztítót sem.

A lakóház udvarán elhelyezett jelentős mennyiségű hulladék az autóbontásból származó anyagok mellett építési, bontási és különféle háztartási hulladékokból tevődött össze, melyek együttesen alkalmasak voltak az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő, és azok összetevői, illetve az élő szervezetek egyedének a veszélyeztetésére. Ennek a több mint 43 tonna tömegű, 93 köbméternyi hulladéknak egy részét a vádlott az ellene indított büntető eljárás ideje alatt elégette, amivel tovább szennyezte a környezetet.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a bűncselekmény elkövetése miatt ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a férfit, emellett tiltsa el őt a gépjárművek szerelésétől és bontásától, valamint rendeljen el vele szemben 5.069.844 Ft összegű vagyonelkobzást.

Az ügyben a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága hatósági eljárást kezdeményezett az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál az ingatlan mögötti egykori tó helyén álló nádasba öntött folyadékok környezetkárosító hatásának vizsgálata és az azt követően szükséges intézkedések megtétele érdekében. A Heves Megyei Kormányhivatal kötelezte a szennyezőt a még meglévő hulladék elszállítására, egyben a megfelelő engedéllyel rendelkező szervezet részére történő átadásra, melynek költségeit ugyancsak az elkövetőnek kell viselnie.