Először van női külügyminisztere Észak-Koreának
Először nevezett ki női külügyminisztert Észak-Korea, mégpedig Cso Szon Hui személyében, aki eddig az ország vezető nukleáris tárgyalópartnere volt – számol be a hírről a CNN.

Cso Szon Huit, a Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának június 8-10. között tartott plenáris ülésén nevezték ki, amelyet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felügyelt – közölte az állami KCNA. Az állami média a szombati plenáris ülés kapcsán nem tett említést Észak-Korea nukleáris képességéről, rakétakísérleteiről, az Egyesült Államokról vagy Dél-Koreáról.

Cso Szon Hui a CNN beszámolója szerint először 1997-ben jelent meg a médiában, mint a szomszédos országokkal folytatott négyoldalú nukleáris tárgyalások észak-koreai küldötteinek tolmácsa. A 2000-es években a hatoldalú tárgyalások során ismét csatlakozott a tárgyalásokhoz.

A frissen kinevezett külügyminiszter legutóbbi, tavaly márciusi nyilatkozatában azt követelte, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikájával, beleértve a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokat is.

Kinevezésére a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség idején kerül sor, mivel Észak-Korea az ENSZ-szankciók ellenére agresszívan fokozza fegyverkísérleti programját. Washington kedden jelezte, hogy szerinte Észak-Korea hetedik nukleáris kísérletre készül – ami 2017 óta az első lenne.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szintén kedden közölte, hogy Észak-Korea felkészíti nukleáris kísérleti telephelyét, és figyelmeztetett, hogy a Phenjan nukleáris programja körüli helyzet meglehetősen aggasztó.