Miskolc. A város 2019 őszétől folyamatosan próbál megoldást találni az Európa tér problémájára…Pénz az nincs

MISKOLCI CIVILEK FOGADTÁK ÖRÖKBE AZ EURÓPA TERET

A helyiekből álló közösség a város közterület-szépítő felhívására jelentkezett, és csütörtökön kezdték meg a munkát a belvárosi téren.

 

A Padtársak civil közösség és a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület (SZIVE) gondozza ebben a szezonban a belvárosban található Európa teret. Az önkéntesek csütörtök délután a virágágyások gyomlálásával kezdtek, de terveik között szerepel a virágládák és a padok festése, rendbe tétele, a növényzet gondozása és a tér jelképének számító csillagok újrafestése is – erről Kónya Zsuzsanna ügyvéd, a Padtársak egyik tagja számolt be.

– Mindenki nagyon jól tudhatja, milyen helyzetben vannak az önkormányzatok, ráadásul az elvonásokkal gyakorlatilag az embereket is sarcolja a kormány. Látjuk, hogy a Városgazda az elmúlt évekhez képest komoly erőfeszítéseket tesz a város közterületeinek rendben tartására, Miskolc azonban nagy, így a feladat a jelenlegi gazdasági helyzetben meghaladja erőforrásaikat. Lehet emiatt dühösnek lenni, és szidni az önkormányzatot, de ez az energia akár arra is fordítható, hogy megnézzük, mit tudunk tenni mi, a város lakói. Mi, a Padtársak közössége pedig úgy gondoltuk, hogy az Európa térnek szeretnénk méltó külsőt adni, hogy ismét méltó lehessen nevéhez – részletezte.

A civil közösség az önkormányzat „Fogadj örökbe egy közterületet!” című pályázatára jelentkezett. A város ezt azzal a céllal hirdette meg, hogy a városlakókkal közösen tegyék élhetőbbé Miskolc tereit, közeit, utcáit. A város főkertésze a minap.hu-nak elmondta, a felhívásra tizennégy szervezet és magánszemély jelentkezett jobbnál jobb ötletekkel.

– Van közöttük padfestéstől, terek takarításán, tisztántartásán, méhlegelők létrehozásán át egészen közösségi hely kialakításáig sokféle terv. A Padtársak Európa téri akciója az első, aminek megkezdődött a megvalósítása, de a többiekkel is folyamatos az egyeztetés annak érdekében, hogy terveiket mielőbb meg tudják valósítani – mondta Czifrusz Natália.

Szopkó Tibor alpolgármester, a térség önkormányzati képviselőjének elmondása szerint a város 2019 őszétől folyamatosan próbál megoldást találni az Európa tér problémájára, ezért is örültek annak, hogy az általuk meghirdetett akció keretén belül érkezett be olyan pályázat, ami éppen ezzel a területtel foglalkozik.

– Szeretnénk újra élővé tenni ezt a teret, a szakemberekkel folyamatos az ötletelés, sőt már konkrét, a közterület sorsát megnyugtatóan rendező tervet is kidolgoztunk. A teljes felújítás több millió forintba kerülne, forrás hiányában azonban csak lépésenként tudunk haladni. Az, amit most a Padtársak itt elkezdek az első lépés, hiszen éppen az elhanyagolt virágágyások jelentették itt az egyik legnagyobb problémát – jelentette ki Szopkó Tibor, aki egyébként saját munkájával, illetve képviselői alapjából is támogatta a civilek kezdeményezését.