A szüzességi vizsgálatok betiltását követelik a civilek Romániában

A szüzességi vizsgálatok törvényen kívül helyezéséért indított társadalmi kampányt hétfőn a Nőkkel Szembeni Erőszak Megelőzéséért és Megfékezéséért hálózat (VIF) Romániában. A húsz civil szerzetet tömörítő szövetség internetes aláírásgyűjtési kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy Romániában az igazságügyi orvostani intézetek többségénél továbbra is a kérésre végzett szolgáltatások listáján szerepel a kétujjas, invazív eljárás, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberi jogokat sértő, diszkriminatív, orvosi szempontból nem releváns, barbár eljárásként ítélte el.

A VIF azt követeli az egészségügyi és az igazságügyi minisztériumtól, hogy sürgősen kezdeményezzenek törvénymódosítást az igazságügyi orvostani intézetekben végzett szüzességi vizsgálat betiltása érdekében.

A Dela0.ro oknyomozó portál által összegyűjtött adatok szerint Romániában hat regionális igazságügyi orvostani intézet működik. 2018 és 2021 között a bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári, krajovai és jászvásári igazságügyi orvostani intézet 927 szüzességi vizsgálatot végzett. A temesvári intézettől nem kaptak összesítést.

Az esetek 85 százalékában a vizsgált kiskorú volt.Az oldal megkereste az orvostani intézetek 30 megyei kirendeltségét, és 25 olyan kirendeltséget talált, ahol kérésre, 40-50 lejért (3200-4000 forint) elvégezhető a szüzességi vizsgálat. Kettőnél (a Bihar és a Mehedinti megyei) arra is felhívta a figyelmet: „ha a kiskorú nem szűz”, akkor erről értesíteniük kell a rendőrséget. Öt megyei kirendeltség – a Fehér, Szeben, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyei – azt válaszolta, hogy nem vállalják már a szüzességi vizsgálat elvégzését. (MTI)