Miskolc. A soha-ki-nem-nevezett DK-s alpolgármester, Mokrai beszólogatós beszámolója…

 A polgi és a DK viszonya elég régen elég viharos. A soha-ki-nem-nevezett DK-s alpolgármester, Mokrai beszólogatós beszámolója (MU #6), a polgi odaállása Varga mellé Hegedűs ellenében az ellenzéki előválasztáson (ami különösen vicces a történtek fényében, már hogy tudniillik előbbi nagy velocitással levette arccal az aszfaltot, utóbbi meg besétál listán az országgyűlésbe), az egyetemi kuratóriumos (mű)balhé, vagy Veres jubileumi jutalmának szájhúzogatós megszavazása „mert muszáj”, ésatöbbi, ésígytovább. Mostanra meg ugye eljutottunk oda, hogy ha értő füllel hallgatod az elmondottakat, akkor lassan egyértelmű, hogy a városvezetésnek már nem csak külső, de belső ellenzékkel is meg kell küzdenie.

Felületesen nézve ez akár vicces is lehetne. Mélyebben belegondolva azonban látszik, hogy mocskosul veszélyes helyzetet teremt a városban. A ciklus fele még hátravan, de jelenleg ott tartunk, hogy a DK vált a mérleg nyelvévé: nélküle a VV képtelen a város működtetésére, hiszen a közgyűlési többség innentől nem egy adott és természetes valami. A háromfős csapat bármikor megakaszthatja a rendelkezést, gyakorlatilag működésképtelenné téve a közgyűlést. Főleg, ha mint a „parlamentbe bejutott legnagyobb ellenzéki frakció”, vérszemet kapnak. Nyilván ebben a konkrét esetben Mokrai magyarázata alapján alapvető hiányosságai voltak az előterjesztésnek, de a figyelmeztetés nyilvánvaló: elmúltak azok az idők, amikor a VV-t egy egységes, monolit tömbként lehetett kezelni.

Ha a város vezetésében részt vevő emberek közül bármelyik is nyíltan vagy tisztességesen játszana, ez pont megfelelő alkalom lenne a kártyák kiterítésére. Veres kérhetne maga ellen bizalmi szavazást, esetleg valaki beterjeszthetne egy bizalmatlansági indítványt. És akkor lenne egy szavazás arról, hogy így akarunk-e továbbmenni, vagy sem. Erre értelemszerűen az lenne a viszontválasz, hogy egy ilyen bizalmatlansági hajcihő megingatná a polgárok bizalmát a városvezetésben, az én érvem viszont az, hogy ennél jobban nehéz lenne megingatni a dolgot, lehet még addig is elmennék, hogy egy nem létező dolgot elég nehéz megingatni. A saját példámon látom, hogy én, aki elég nagy reményekkel és bizakodással fordultam megválasztásuk után ezek felé az emberek felé, szóval még én is elveszítettem minden bizalmamat velük szemben. Néhány kivétellel inkompetens bohócoknak látom őket, akiknek nincs koncepciójuk, nincs víziójuk, hibát halmoznak hibára és hosszú távon szakadékba kormányozzák ezt a helyet. Ha lenne vér a pucájukban, akkor most, így félidőben csinálnának egy nagy terítést és tisztáznák maguk között, hogy ki hol áll. És azután ragaszkodnának a döntésükhöz.

Nem vonom kétségbe (miért is tenném), hogy a hitelfelvételről szóló előterjesztés értékelhetetlen volt. Felelős képviselőként ilyenkor nyilván az az ember dolga, hogy keresztbefekszik neki. Ebben az értelemben abszolút tudom értékelni a DK akcióját, teljesen függetlenül attól, hogy ennek a hitelnek a céljával egyetértek-e (nem), vagy hogy a mai magyar politika egyik legkártékonyabb formációjának gondolom-e a DK-t (igen). Azonban az is tisztán látszik, hogy a városvezetésben van egy egyre mélyülő árok (már-már szakadék) a többséget adó frakciószövetségen belül — és felelős képviselőként szerintem az is a dolga, hogy ezzel kezdjen valamit.https://miskolcunplugged.hu/archives/i021