Orbán Viktor megint győzött: a KGB-s Kirill dollármilliárdjait is megvédte

STUMPF ANDRÁS
Válasz Online
Gratulációt küldünk tehát. Duplát.

„Brüsszel behódolt Orbán Viktornak, lehúzta szankciós listájáról Kirill moszkvai pátriárkát. A magyar kormány az ő kedvéért akasztotta meg az uniós szankciós folyamatot tegnap, arra hivatkozva, hogy a vallásszabadságot védi így. Nem azt védte: csupán egy ex-KGB-s háborús uszító összeharácsolt dollármilliárdjait. Egyúttal pedig mosdatta kicsit a putyini szerecsenállamot. Ezt hagyta jóvá utólag az EU ma délután. Gratulációt küldünk tehát. Duplát. Vélemény.

Brüsszelben állt a bál megint. Ráadásul ismét nem valami zöldfülű elsőbálozó itta magát kokira, s kezdett törni-zúzni. Szokás szerint a legrégebbi vendég, a legtapasztaltabb klubtag röffentett jó fokhagymás-kolbászosat a bálterem amúgy sem túl illatos levegőjébe. Hangosan, a bál végén, amikor már beállt a csend. Természetesen minden magyarok miniszterelnökéről, Orbán Viktorról van szó.

Kicsit tényszerűbben arról, ami történt: a Putyin elleni hatodik, olajembargót is tartalmazó uniós szankciós csomag május elején került a brüsszeli asztalokra, de mivel Magyarország és Szlovákia ellenezte, Csehországgal együtt kivételes státuszt kaptunk. Időt az átállásra. A magyar kormánynak ez sem volt jó, örök mentességet akart kiharcolni, de végül Orbán Viktor is elfogadta az átmeneti mentességről szóló változatot. Hétfőről keddre megszületett hát a politikai döntés. Ő sem vétózott. Úgy volt, mehet a csomag.

Minden szép, minden jó, gondolhattuk. Tegnap reggelig. Akkor kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába önteniük a szankciós csomagot, de a magyar nagykövet jelezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy Kirill moszkvai pártriárka is rajta van azok listáján, akiknek a vagyonát befagyasztják. A tárgyalás emiatt félbeszakadt, a többi nagykövet kiakadt, s még a Válasz Online uniós körökben otthonosan mozgó forrásai is egymásnak ellentmondó magyarázatokat adtak arról, hogy ez akkor most mit is jelent. Érinti-e az olajembargót, vagy az ettől függetlenül sínen van és csak Kirill pártriárka vagyonán megy a vita? El lehet választani a két témát, ha egyszer a Tanácsban a miniszterelnökök (Orbánnal egyetemben) már rábólintottak a szankciós csomagra? Orbánék tényleg csak Kirill pénzét akarják védeni, vagy ez csupán hivatkozási alap, amellyel az utolsó utáni pillanatban mégiscsak elgáncsolnák az embargót is?

Efféle kérdésekről pusmogtak a brüsszeli folyosókon ma reggel még, ideges lett mindenki, az Európai Néppárt frakciószóvivője közölte is: szégyellje magát Orbán, amiért kiáll az orosz diktátor háborús bűneit védő Kirill mellett, és »egy nap majd kiderül, hogy mivel zsarolják az oroszok a magyar miniszterelnököt«. Ami történik, az pedig rettenetesen kínos a szabadságszerető magyar népnek – mondta.

Michael Gahler azonban tévedett: egyrészt sosem fog kiderülni, mivel zsarolják az oroszok Orbánt, ha zsarolják. Másrészt a történet nagyon kínos tényleg, de legfeljebb a magyar és a többi európai nép szabadságszerető része számárahttps://mandiner.hu/cikk/20220602_orban_viktor_stumpf_andras_velemeny_belfold_kulfold