Kevesek tudatában van kiemelt helyen az a tény, hogy az 1918 őszén szétesett régi országban még olaszok és lengyelek is éltek. Az előbbiek Fiuméban (horvátul: Rijeka), az utóbbiak pedig döntően Árva megye trsztenai járásában. Ugyan a lengyel-(cseh)szlovák határ megvonásánál Szepes megye északnyugati sarkát, Nedec környékét is Lengyelországhoz csatolták, de azt a részt nem etnikai alapon. Árva északkeleti sarkában viszont a középkor óta lengyelek éltek.

A történelmi Árva vármegye térképére jelöltem utólag a mai lengyel-szlovák határ vonalát:

arva 1tp

A megye északkeleti sarkában, a Krakkóba vezető főút mellett piros karikával jelöltem a Szárnya község (lengyelül: Podsarnie) fölötti magaslaton, közvetlenül az egykori államhatáron lévő “Svéd sánc” helyét:

Szárnya-svéd sánc

Ahogyan azt tegnap röviden összefoglaltam, építése az 1655-1660 közti svéd-lengyel háborúhoz köthető. A Habsburg Birodalom korabeli határán, az esetleges svéd betörések ellen emelték. Tudni kell, hogy északi “szövetségeseink” még a lengyel zálogban volt szepességi városokat is keményen megsarcolták akkoriban. A lengyelek pedig viszonzásul feldúlták Munkácsot, Beregszászt, sőt Szatmárnémetit is.

Szárnya tp1

A macskaköröm annak szól, hogy II. Rákóczi György erdélyi fejedelem (az ismertebb II. Rákóczi Ferenc nagyapja) szövetséget kötött X. Károly Gusztáv svéd királlyal. Az evangélikus svéd a református magyarral Lengyelország felosztását tervezték az ortodox oroszokkal és a szintén evangélikus németekkel (brandenburgiakkal-poroszokkal) közösen. Nem csoda hát, ha az egész háború felekezeti jelleget is öltött, melyben a lengyelek, mint a katolicizmus védelmezői léptek föl a szintén katolikus Habsburgok háttértámogatásával. További pikantériája a dolognak, hogy az erdélyiek zömét aztán 1657-ben a – török parancsra beavatkozó – krími tatárok ejtették hadifogságba. Vagyis a muszlimok is a katolicizmus védelmére keltek.

Ennyit mára a történelmi ismeretek terjesztéséből. Visszatérve a várakhoz, ez a 17. századi – egyelőre felderítetlen redout (ejtsd: redut) a legészakibb “magyar” vár lesz, közvetlenül a régi lengyel határon.https://djnaploja.wordpress.com/2019/06/11/a-regi-magyarorszag-legeszakibb-vara/