A Sberbankon keresztül folyt a pénz Paksra, nagy építőipari cégeknek is vezetett számlát a bedőlt orosz bank

A legnagyobb NER-es építőipari vállalatok, gázkereskedők, agrárcégek, Bige László érdekeltsége, de még a Posta két biztosítója is bankolt a Sberbanknál.

A magyar gazdaságból hiányozni fog az a pénz, ami benn ég a Sberbankban – erről is beszélt Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában. Konkrét összeget nem említett a miniszterelnök, de az első becslések szerint mintegy ezer olyan vállalat lesz, amelyiknek nem fedezi a kárát az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), azaz a betétesenként megszabott maximum 100 ezer eurós kifizetés (március 7-én a forint gyengülése miatt ez már 40 millió forintot ért).

Az Opten adatai szerint több mint 16 ezer magyarországi cégnek vezetett számlát az orosz bank, közülük 6054-nek más pénzintézetnél nem is volt számlája. Megnéztük, hány állami cég, illetve 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű társaság fürödhetett be a Sberbankkal.

Az Opten a nyilvános cégadatbázisból hozzáférhető bankszámlaszámok alapján 14 – részben – köztulajdonú céget, a 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások közül pedig 54 sberbankos folyószámlával rendelkezőt talált.

Paks, Duna Aszfalt, Market, BKV

Az érintettek nem szívesen beszéltek arról, hogyan esett a választásuk a Sberbankra, milyen ügyletet finanszírozott nekik az orosz bank, és mennyi pénzük ragadt bent a végelszámolás miatt. Az Opten listáin nyolc olyan cég akadt, amelyiknek csak sberbankos számlája volt, a többiek máshol is bankoltak, de pusztán a bankszámla létezéséből nem következik, hogy feltétlenül kár ért egy céget. Az ugyanis nem látszik, hogy volt-e pénzforgalom, és ha igen, mekkora összeg volt éppen a Sberbanknál.

Nagyon gyorsan reagált lapunk kérdésére az ASE AO Magyarországi Fióktelepe, ám a cég munkatársa ingerülten hárította el az érdeklődést, és kikérte magának, hogy ilyesmit kérdezünk. A fióktelep a paksi ipari parkban bejegyzett, az atomerőmű-beruházásban érdekelt orosz Atomstroyexport magyarországi lerakata, és kizárólag a Sberbanknál volt számlája. A mérlegében követhető, hogy a paksi beruházáson elvégzett munkák után mekkora bevételt könyvelt el:

2020-ban 19 milliárd forint volt az árbevétele, egy évvel korábban pedig bő 65 milliárd forintot mutatott ki.

A fióktelep körül csak úgy repkednek a milliárdok, már a jegyzett tőkéje is 22 milliárd forintnál tart.

Más orosz érdekeltségi körbe tartozó cégek is találhatók a listán, ilyen például a dunaújvárosi Dutrade Zrt. kereskedő cég, az ISD Dunaferr Zrt. érdekeltsége. A dunaújvárosi vasműnél ugyancsak van nyoma Sberbank-számlának, ami nem csoda, hiszen a cégben az orosz külkereskedelmi bank, az állami Vnyesekonombank a főtulajdonos. Ugyancsak az orosz bank volt az egyik számlavezetője a Mercarius Flottakezelő Kft.-nek, amely gépkocsikat biztosít az atomerőmű számára, és orosz befolyás alá került, most is a Sberbank jelzálogjoga látszik az üzletrészein.

Az sem meglepő, hogy a kémbankként is emlegetett Nemzetközi Befektetési Bank által finanszírozott projekteknél felbukkan a Sberbank, így a mélykúti víziszárnyas-feldolgozó Hunent Zrt.-nél. De a korábbi cikkünkben említett szántódi turisztikai beruházásnál, a Balalandnál is megjelent az orosz bank. A Szántód Balaland Family Kft. ügyvezetőjét, a valaha quaestoros Vécsey Róbertet kérdeztük, mennyi pénzük fagyott be a Sberbanknál, ám választ nem kaptunk tőle. A cég idővel Jellinek Dániel érdekeltségébe került, üzletrészein a Nemzetközi Beruházási Banknak jelzálogjoga van, ezért kérdeztük, mennyire erős az orosz kitettség.

Az érintettek között van a BKV is, amely ritka kivételként szinte rögtön válaszolt. Eszerint

a fővárosi közlekedési vállalat 2017-ben nyitott pénzforgalmi bankszámlát a Sberbanknál „egyedi, rendkívül kedvező kondíciók mellett”.https://24.hu/fn/gazdasag/2022/03/08/sberbank-vegelszamolas-atomeromu-market-dunaaszfalt-orosz-bankszamla/