Ötven érdi halt meg a COVID-19 miatt a harmadik hullám kezdetéig

Egy járásbíró döntésének eleget téve a Veszprémi Járási Hivatal kiadta egy adatigénylőnek a COVID-19 járvánnyal összefüggésben kért adatokat. A bíró kimondta: a kért adatok közérdekűnek minősülnek, így a perben a hivatalt azok kiadására kötelezte – olvasható az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumokból. Az esetről és a 2021. január 21-én meghozott példaértékű bírói döntésről legelőször a Magyar Narancs számolt be.

Az Átlátszó érdi tudósítója ezután fordult az Érdi Járási Hivatalhoz adatigényléssel két járványadat megismerése érdekében.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a veszprémi járásbíróság döntésének elvi következményei mennyire érvényesülnek más járásokban.

Abból indultunk ki, hogy a jogállam működésének egyik legfontosabb értékmérője, hogy mennyire konzekvens és kiszámítható a jogalkalmazás, vagyis beszélhetünk-e jogbiztonságról.

Jogállamisági tesztünk csak részben járt értékelhető eredménnyel. Az adatigénylés teljesítésére rendelkezésre álló határidőben, majd azt követően írásbeli érdeklődésünkre a járási hivatal nem reagált. Nem közölték velünk, hogy megtagadják-e a válaszadást, vagy hogy azért nem válaszolnak, mert az adatigénylés teljesítésének határidejét – a különleges jogrend sajátos szabályaival élve – meghosszabbították volna 45 nappal.

Müller Cecília intézménye válaszolt

Másik adatigénylésünknek azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ eleget tett. Eszerint 2020. március 4. és 2021. január 31. között ötven érdi halt meg a COVID-19 fertőzés következtében (az első hazai regisztrált fertőzési eseteket 2020. március 4-én jelentették be).

Hét hónap után ez az első nyilvánosságra hozott halálozási adat Érdről.

A megfertőzöttek száma 2209, a meggyógyultaké pedig 1862 a januári adatok szerint a több mint 70 ezer lakosú Érden – derül ki az országos tisztifőorvos által aláírt levélből. A Müller Cecília által vezetett népegészségügyi központ az adatigénylés 15 napos teljesítési határidejének utolsó napján küldte meg a kért adatokat.https://atlatszo.hu/2021/02/24/otven-erdi-halt-meg-a-covid-19-miatt-a-harmadik-hullam-kezdeteig/