Az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtti felszólalásában Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika frakciójának tagja a Sajó folyót ért ökológiai katasztrófáról beszélt.

Az LMP-s politikus arról beszélt, hogy szennyező anyag ömlik a folyóba, aminek következtében egy jelentős szakaszon eltűnt a folyóból az élet, és a szlovák kormány semmit nem tett az ügyben, illetve semmi jele annak, hogy próbálná elhárítani a szennyeződést. Közölte: tragikus és megdöbbentő természetpusztítás a szennyezés következménye a folyó néhány tíz kilométeres szakaszán, és hozzátette, hogy mielőbb meg kell szüntetni a szennyeződést.

A napirend előtti felszólalásra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára reagált. Válaszában kifejtette, hogy az eset miatt másodfokú készültséget rendeltek el a Sajó folyón, és azóta is folyamatos a vízminőség állapotának figyelése, az ellenőrzés a korábban leírt három helyen folyik, továbbá megerősítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság álláspontját, miszerint: a folyó magyarországi szakaszán halpusztulást nem tapasztaltak. Arra is rámutatott, hogy a súlyosan terhelt és szennyezett szakasz a határtól több tíz kilométerre van, ezért a szlovákiaihoz hasonló mértékű szennyeződés nem mutatható ki itt, Hozzátette: kérik és elvárják Szlovákia együttműködését az ügyben. Mi is megkerestük kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét. Siklósi Gabriella elmondta, hogy továbbra sincs a Sajó hazai szakaszán határérték feletti szennyeződés.