Már a jövő héten államcsődbe taszíthatja Amerika az oroszokat
Moszkva csak az amerikai bankokon keresztül tudja dollárban törleszteni adósságát, amennyiben ezeket az átutalásokat megtagadják, az államcsődöt jelenthet.

Az amerikai pénzügyminisztérium várhatóan nem hosszabbítja meg az engedélyt, aminek köszönhetően Oroszország dollárban tudja törleszteni adósságát – értesült a Bloomberg.

Ezzel az oroszok az államcsőd szélére sodródhatnának, hiszen nem tudnának fizetni dollárkötvényeik után.

Jövő szerdán jár le az az engedély, amit az amerikai pénzügyminisztérium adott a tengerentúli bankoknak arra, hogy Oroszország számára a szankciók ellenére is biztosíthassák a kötvények kamatának dollárban történő törlesztését. Moszkva ugyanis csak az amerikai bankokon keresztül tudja dollárban törleszteni adósságát,

amennyiben ezeket az átutalásokat megtagadják, az államcsődbe taszíthatja az országot.

Az USA minden eszközzel igyekszik nyomást gyakorolni Putyinra

Az USA még az ukrajnai háború kitörése után léptetett életbe pénzügyi szankciókat az oroszokkal szemben, azonban ezt a kiskaput nyitva hagyták, hogy a bankok átutalhassák a törlesztéseket dollárban. A Bloomberg egy másik informátora azt emelte ki, hogy

egyelőre nincs végleges döntés a jövő szerdán lejáró engedéllyel kapcsolatban.

Hivatalosan sem a Fehér ház, sem a pénzügyminisztérium szóvivője nem kommentálta az értesülést. Később a Reutersnek egy amerikai illetékes azt mondta a kiszivárgott lépésről, hogy ez is mérlegelés alatt van, de korai lenne eldöntött tényként kezelni. Az USA minden eszközzel igyekszik nyomást gyakorolni Putyinra – tette hozzá.