Covid.  Borsodban 17 szálloda nem élte túl a járványt

A turizmus újraindult, de a hazai szállodák negyede nem élte túl a járványt

Bár a kormány szerint remekül sikerült a járvány utáni gazdasági újraindulás, a KSH számaiból valójában az látszik, hogy 2019 márciusához képest 2022 márciusára eltűnt a hazai szállodák negyede. Vagyis nem voltak ahhoz elég tőkeerősek, hogy a több hónapos, akár éves bezárást túléljék, és a kormánytól sem kaptak annyi támogatást, hogy újra ki tudjanak nyitni. A pontos számok: 2019 márciusában még 945 szálloda szerepelt a KSH statisztikáiban, idén márciusban csak 719, vagyis 226 eltűnt a piacról, ami 24 százalékos lemorzsolódást jelent.

Megyei bontásban is pontosan látszik, hogy hol zárt be a legtöbb szálloda. A legnagyobb vesztes Jász-Nagykun-Szolnok megye, itt 2019 márciusban még 23 szálloda közül választhattak a vendégek, most már csak 13 maradt. A következő vesztes a Balaton és Somogy megye, itt 50 szállodából 31 élte túl a járványt, vagyis 38 százalékos a lemorzsolódás.

Bár elterjedt nézet volt, hogy a válság leginkább Budapestet érintette, ez a bezárt szállodák száma alapján nem így van (árbevétel szempontjából tényleg a fővárosban volt a legnagyobb a mínusz, de itt tőkeerősebb szállodák vannak, tehát a nagyobb kiesést is könnyebben élték túl, mint a kisebb vidéki házak): a 203 budapesti szállodából 157 maradt talpon (46 átmenetileg vagy végleg bezárt), ami 23 százalékos csökkenés, tehát az országos átlagnak felel meg, kicsit még alatta is marad. Budapestnél még Pest megye, Győr, Veszprém, Borsod, Heves és Hajdú-Bihar megye is nagyobb veszteséget szenvedett el.https://444.hu/2022/05/17/a-turizmus-ujraindult-de-a-hazai-szallodak-negyede-nem-elte-tul-a-jarvanyt