Talán nem is sejti, miféle árukat importálunk sok milliárdért Ukrajnából

De mi a helyzet az élelmiszeriparral? Feltűnő lehet, hogy eddig nem sok szó esett ételekről, miközben hetek óta azt hallgathatjuk, hogy a háborúnak is komoly része van az élelmiszerek drágulásában. Európa sok országában azért drágul már most a napraforgóolaj, valamint jellemzően részben szintén napraforgómagból készülő margarin, mert a kontinens legfontosabb napraforgómag-importőre Ukrajna. Nálunk a napraforgóolajra árstopot vezetett be a kormány, a margarin viszont az infláció összetevői közül a második legjobban dráguló termék (áprilisban 38 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban). Pedig mi még csak nem is vagyunk igazán kitettek Ukrajnának, sok más országgal ellentétben Magyarország nagyrészt a saját napraforgójából is megél, tavaly mindössze 233 millió forint értékben vettek magyar cégek ukrán napraforgómagot.

De így sem lehet ezt könnyen megúszni: az egyik legfontosabb, Ukrajnából érkező élelmiszeripari termék a takarmány, tavaly 4,3 milliárd forint értékű ukrán termékből etették a magyar gazdák az állataikat. Azaz közvetetten a húsiparunk és minden, aminek az állattartáshoz köze van, lehet a háború egyik komoly vesztese.

Mezőgazdaság a háború idején, Kijev közelében 2022. április 16-án.
© AFP / GENYA SAVILOV

Egy élelmiszeripari termék van, amelyből ennél több pénzért vásároltak magyarok Ukrajnából tavaly: 4,9 milliárd forintért hoztak be az országba szójababot. Szintén jelentős tétel az 1,6 milliárdért vásárolt kukorica (ennek a pénznek a negyedét vetőmagra, a többit a zöldségekre költötték), a 2,8 milliárd forintért vett cukorrépa és cukornád. A már kész ételek közül a 2,8 milliárd forintos forgalmú csokoládé- és kakaótartalmú édességeket érdemes említeni – már csak azért is, mert feltételezhető, hogy itt az egyik legnagyobb érintett cég Petro Porosenko, a 2014 és 2019 közötti elnök csokoládécége, a Roshen, amely Magyarországon a Bonbonetti tulajdonosaként van jelen –, valamint a másfélmilliárdért vásárolt gofrikat és ostyákat. Az állati eredetű termékek annyira nem jelentősek, bár azt nem biztos, hogy sokan eltalálnák, melyik volt az egyetlen ezek közül, amelynek a tavalyi forgalma elérte az egymilliárd forintot: a méz.

És persze van még egy olyan részlet, amire nem lehet nem kitérni. Erről az a finoman szólva is gyanús adat ad fogódzót, hogy

Ukrajnából Magyarországra tavaly a hivatalos adatok szerint 11 423 forint összértékben hoztak be cigarettát.

Az egész biztos, hogy a magyarországi csempészet számára a legfontosabb állam Ukrajna, de hogy ez pontosan mekkora összeget jelent, az nehezen számszerűsíthető, és az is bizonytalan még, hogy a háború hogyan hat a csempészetre.

Érdekes mindenesetre, hogy az ukrán adatokkal nem mindig passzolnak a magyar számok. https://hvg.hu/gazdasag/20220516_magyar_ukran_import_aruk