Civil csoport próbálta megmenteni a Taba Benő által tervezett, igaz, romos állapotú, de építészkörökben jegyzett Bükki Nemzeti Park Keleti Kapuja nevű épület­együttest, erről tavaly novemberben számolt be az Észak-Magyarországnak, sőt később – áprilisban – arról is, hogy hol tart most az ügy: pillanatnyilag úgy tűnik, nem sikerül újjáépíttetni. Az okoknak jártunk utána.

A Bükki Nemzeti Park Keleti Kapuja bronzérmet nyert 1984-ben a Szófiai Építészeti Világbiennálén a legjobb megvalósult épületek kategóriában, több száz nemzetközileg is elismert építészt megelőzve. Az organikus építészet szellemében megfogalmazott egyfajta „kapu”, a Bükk miskolci (keleti) kapuja (így írt a sajtó akkoriban az épületről) hosszú éveken át várta a látogatókat, ám a toronyépület faszerkezeti felépítménye 2002-ben különös körülmények között leégett. Az épület állapota ettől kezdve egyre romlott.

A leégett gombavizsgáló, amikor még megvolt | Fotó: BA

Tervek születtek

Tavaly novemberben írtuk azt is, hogy a területen, amely a Bükki Nemzeti Parké, de Miskolc közigazgatási területén fekszik, lerakták a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpont alapkövét. A leendő látogatóközpontot nem a Taba Benő-féle épület­együttes helyére tervezték, hanem a területnek egy másik részére, de a tervek nem számolnak az organikus építménnyel. Bár mintha maguk a budapesti tervezők is érezték volna, hogy a régi keleti kapu nem tűnhet el nyomtalanul, a terveken jelzésszerűen szerepelnek a régi épület nyomai: térdmagasságban meghagyták az alapokat, lábazatokat.

Taba Benő méltánytalannak érzi a történteket. 2009-ben (Káli Sándor volt a polgármester) Miskolc megbízásából elkészítette a Bükk keleti kapuja rekonstrukciós tervét, de nem valósult meg. 2011-ben (már Kriza Ákos polgármestersége alatt) szintén a város megbízásából egy szélesebb körű fejlesztésre vonatkozó tanulmányt tervezett, ezt akkor elfogadták. Még abban az évben megrendelték tőle a nagyszabású projekt engedélyezési és kiviteli terveit (ezt közbeszerzési eljárás lefolytatását követően nyerte el), melyből elkészült az engedélyezési és pályázati terv. https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/05/penz-kellene-a-keleti-kapu-visszaepitesehez