A románok megint valamivel megelőztek bennünket
Bukarestben meglépik azt, ami az egyetlen lehetséges megoldás a parkolási káosz megszüntetésére: elkezdik elkérni a szolgáltatás valós árát.
Budapesten a parkolás azért káosz, mert a kerületi polgármesterek és erős emberek játékszere. Egyrészt a kerületi önkormányzatok kevés szabadon felhasználható bevételeinek egyike, amiért ölre mennek, másrészt a helyi lakosság szerzett jogként tart igényt az ingyenes közterülethasználatra, így a lakossági parkolás direkt szavazatszerző- avagy vesztő kérdés is egyben. Ezért a kerületek továbbra is azon agyalnak, hogyan biztosítsanak továbbra is ingyenparkolást a saját lakóiknak. A többi ügy, a P+R-ek, a közösségi közlekedés fejlesztése stb. azok mind fővárosi illetőségű ügyek, míg a parkolást a kerületi lobbi jó ideje kicsavarta a főváros kezéből.
A telex.hu cikke foglalja össze, hogyan próbálják Bukarestben átvágni ezt a gordiuszi csomót. Tanulságos.
„ezek nagyon kis összegek egy olyan jószágért, amely végül is mindenkié. A közterület olyan érték, amely mindannyiunké, és amikor ennyi autónk van, akkor ezt a kiváltságot élvezni, hogy szinte ingyen van parkolóhelyünk, nem hiszem, hogy indokolt. Ezért van itt az ideje, hogy egy kicsit megemeljük a parkolási díjat.”