Izraeli rendőrök rohanták le a palesztin újságíró temetési menetét

Megtámadták az izraeli hatóságok a héten agyonlőtt palesztin-amerikai újságíró, az Al Jazeera riportere,

Israeli police confront with mourners as they carry the casket of slain Al Jazeera veteran journalist Shireen Abu Akleh during her funeral in east Jerusalem, Friday, May 13, 2022. Abu Akleh, a Palestinian-American reporter who covered the Mideast conflict for more than 25 years, was shot dead Wednesday during an Israeli military raid in the West Bank town of Jenin. (AP Photo/Maya Levin)

temetési menetét. Legalább tízen szorultak orvosi segítségre. Az izraeli hatóságok szerint a gyászolók megzavarták a közrendet, mivel Izrael tiltja a palesztin zászlók nyilvános kitűzését, a menet által énekelt éneket pedig nacionalista uszításnak vették.

 Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

Az 51 éves Abu Akla ismert újságíró volt, aki éveken át számolt be az izraeli megszállásról és a régió ügyeiről. Szerdán lőtték le, miközben egy izraeli katonai rajtaütésről tudósított. Szemtanúk szerint a katonák lőtték fejbe. Az izraeli hatóságok szerint ugyanakkor továbbra sem lehet megállapítani, ki lőhette le a riportert, a Palesztin Hatóságok nem hajlandóak együtt vizsgálni az ügyet.

A gyászmenet oszlatásáról felvétel is készült, ahol látni, hogyan rohamozzák meg az – Izrael által annektált kelet-jeruzsálemi – Szent József kórház előtt az újságíró koporsóját vivő tömeget. A rendőrök kábítógránátokat is használtak. „Izrael embertelensége teljes mértékben megmutatkozik” – mondta a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egykori tisztviselője. (TheGuardian)