Csetelő algoritmusok, amik halott emberek nevében és őket (még élő verziójukban) utánozva válaszolgatnak a barátoknak, családtagoknak.
2022.05.13.

Drága Olvasónk,

most már bizonyos, hogy szerintetek is I. (Szent) István a legnagyobb magyar király!

VATIKÁN

Az azonban kevésbé nyilvánvaló, hogy a vatikáni szentszék mennyire naprakész. Paolo Benanti ferences szerzetes például évek óta foglalkozik a mesterséges intelligenciával és annak etikájával. Az eredetileg mérnöknek tanuló Benanti az ember és a technológiák találkozásának etikai vetületeiből írta doktori disszertációját, és több mint három éve tevékenyen részt vesz a Vatikán mesterséges intelligenciára vonatkozó álláspontjának kialakításában, sőt ő Ferenc pápa főtanácsadóinak egyike.

Annak érdekében, hogy összegyűjtse, mit tartanak etikusnak a nagy algoritmus-fejlesztő cégek, Benanti személyesen találkozott többek között az IBM alelnökével, a Google-féle Alphabet tulajdonában álló DeepMind társalapítójával és a Facebook AI-etikával foglalkozó vezetőjével is. Benanti atya exkluzív interjút adott a Qubitnek!

EVOLÚCIÓ

Az ornitológiában legalább fél évszázada ismert a tétel, miszerint a környezet igenis hatással van az evolúcióra – az afrikai szövőmadarak esetében mindenképpen. Az állítást eddig senki nem bizonyította tételesen, de a szavannákon és az erdei környezetben élő szövőmadárfajok életmódjának összehasonlításával Székely Tamás, a Bath-i Egyetem evolúcióbiológusa és kutatócsoportja most sikerrel járt.

A magyar professzor eddigi pályafutása során végig tartotta magát ahhoz az alapelvhez, hogy néhanapján még a legelegánsabb és leglogikusabb elméleteket sem árt letesztelni – ezért is ajánlotta a témát a tanulmány első szerzőjeként jegyzett tanítványának, Zitan Songnak. Song a szövőmadarakról szóló könyvtárnyi szakirodalmat elemezve arra jutott, hogy a két brit ornitológus alapvetései nagy vonalakban kiállják a modern filogenetikai vizsgálatok próbáját.

FEKETE LYUK

Miközben minden eddiginél erősebb marsrengést észlelt az InSight és már most lenyűgöző felvételek mutatják, mennyivel tisztább képet alkot az univerzumról a James Webb űrtávcső mint bármely más elődje.

Három évvel azután, hogy először sikerült megörökíteni egy fekete lyukat, megérkezett a második történelmi jelentőségű felvétel, amely saját galaxisunk központi, szupermasszív fekete lyukának, a Sagittarius A*-nak a megfigyelésével készült.

FILO

Élelmiszerboltok, kis ABC-k polcain tűntek fel nemrég a legnagyobb filozófusok Platóntól Nietzschéig. De mit keresnek a klasszikusok a chips és az olcsó vodka között, és valóban silány fércművekről van szó, ahogy attól a kortárs magyar filozófusok tartanak? Az Inverse nevű, popkultúrával is foglalkozó tech-tudományos online lap pedig asztrofizikusokat, filozófusokat és mérnököket szavaztatott meg a kedvenc filmes időgépeikről. Az így összeállt 8-as lista első öt helyezettjét mutattuk be röviden.

ÚTKERESÉS

A magyarországi utak számozásának rendszerét egy 1934-es rendeletben hirdették ki, és bár az eredeti irat a második világháborúban megsemmisült, térképekből és újságcikkekből rekonstruálható a történet.

De még az is, hogy miként lett a 808-as útból 13-as, és miért hívják 86-osnak az egykori római kereskedelmi útvonalat.

KULLANCS

Azt ugyan már korábban megírtuk, hogy a kullancscsípés nyomán kialakuló alfa-gal szindróma (AGS) hatására a beteg érzékeny lesz a vörös húsra és általában az emlősök felhasználásával készült termékekre, az ilyesmi fogyasztására a szervezete pedig egy sor tünetet produkálhat a kiütések megjelenésétől az anafilaxiás sokkig. A kórra csak tüneti kezelés létezik, és bár korábban csak egy Amerikában élő kullancsfaj esetében találtak bizonyított összefüggést, egyre több jel utal arra, hogy más fajok csípése is kiválthatja a betegséget. Ezek közé tartozik az Európában, így Magyarországon is mindenhol elterjedt és méltán népszerűtlen közönséges kullancs, miszerint az Ixodes ricinus is.

VEGÁN

A veganizmus melletti egyik legfontosabb érv a környezeti terhelés csökkentése. A vegetáriánus vagy vegán étrend kétségtelenül kisebb ökológiai lábnyommal jár, mintha húst ennénk hússal, de nagyon nem mindegy, hogyan termett az alapanyag, honnan jön, és mihez kezdünk vele, mielőtt megesszük.

A fenntarthatóság viszont csak akkor igaz erre az étrendre, ha az alapanyagok kiválasztása mellett a főzési technikák is fenntarthatók. A sütőben sütés például sokkal több energiát igényel, mint a mikrohullámú sütő használata, és az sem mindegy, hogy gázzal vagy árammal működik a konyhai eszköz. Utóbbi származhat fenntartható, megújuló forrásból (szél- vagy napenergiából), ellentétben a gázzal, ami fosszilis energiahordozóként felelős a globális felmelegedésért.

MAGÁNY

A 30 év alatti fiataloknak elvben a „társas promiszkuitás” korszakát kellene élniük, mégis magányosabbak, mint bármely más korcsoport – nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon.

A fiatal magyar felnőttek felének a magány a társa, derül ki a legfrissebb kutatásokból, ugyanakkor senki sem érti, hogy mégis miért.

ZANZA

A hét még hírt adtunk arról is, hogy

DRÓNOK, BOTOK, COINOK

Zárásként még néhány technológiai izgalom a héten, amik ugyan nem kerültek be a Qubitba, de mi ki- és betekintés gyanánt erősen ajánljuk ezeket is:

A jövő heti viszontolvasásig!
Barátsággal:
Qubit

Támogatom a Qubitot!
Spotify
Email