Mosógépekből és hűtőszekrényekből kiszerelt chipeket tesznek az oroszok a tankjaikba

Az amerikai szankciók arra kényszerítik Oroszországot, hogy mosogatógépekből és hűtőszekrényekből származó chipeket használjon egyes katonai berendezésekben – írja a Washington Post idézve Gina Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterének nyilatkozatát.

„Üzenetet kaptunk az ukránoktól, hogy

amikor orosz katonai felszerelést találnak a földön, az tele van félvezetőkkel, amelyeket mosogatógépekből és hűtőszekrényekből vettek ki”

– mondta Raimondo május 11-én, szerdán a szenátusi meghallgatáson, hozzátéve azt is, hogy nemrég találkozott Ukrajna miniszterelnökével.

Az Egyesült Államok Oroszországba irányuló technológiaexportja csaknem 70 százalékkal esett vissza a február végi szankciók bevezetése óta – állítja Raimondo, akinek osztálya felügyeli a szankciócsomag nagy részét alkotó exportellenőrzéseket.

Három tucat másik ország fogadott el hasonló exporttilalmakat, amelyek Fehéroroszországra is vonatkoznak.

A félvezetőkről ukrán tisztviselőktől kaptak tájékoztatást, akik elmondták, hogy az elfogott orosz tankok felnyitásakor hűtőszekrényekből, kereskedelmi és ipari berendezésekből származó chipeket találtak, amelyek nyilvánvalóan más,

az orosz védelmi ipar számára hozzáférhetetlen alkatrészeket helyettesítettek.

A szenátusban felszólaló Raimondo arra is rámutatott, hogy a közelmúltban megjelent hírek szerint

két orosz tankgyártó is kénytelen volt felfüggeszteni a gyártást alkatrészhiány miatt.