Így kotyvaszd a benzined – Magyar Narancs, 19. hét
Kedves Olvasónk,

újra itt vagyunk, a Magyar Narancs e heti nyomtatott és digitális kiadásának ajánlója, s együtt törhetjük a fejünket, hogy mitévők legyünk most. Hogyan tovább úgy, hogy körülvesz, bekerít minket a NER?

Ezen töpreng mindjárt az elején Hadházy Ákos – egyelőre még föl nem esküdött – országgyűlési képviselő, aki lapunk és a köz nevében eljáró Fülöp Zsófia kérdéseinek súlya alatt osztja meg tépelődéseit. Válaszaiból leginkább az derül ki, hogy ő viszont mennyire egyedül van – tervei szerint ugyan csak időlegesen.
Elolvasom
Mindeközben a rettenetes „brüsszeli bürokraták” (már ez a fideszes toposz önmagában is mekkora baromság) a Magyarország elleni jogállamisági eljárás rotyogó üstjét kavarják. Írhatnánk itt Orbán-rezsim elleni eljárást, de aki azt hiszi, hogy reá nem ragad közös koszunkból, alighanem téved. Teczár Szilárd mindenesetre precízen sorra veszi, hogy mik is az Európai Bizottság bajai (Polttól Mészárosig, és vissza), s azt is, hogy milyen következményei lehetnek munkálkodásuknak.
Elolvasom
Teczár Szilárd, újságíróElsősorban a magyar és az európai politika érdekli, szabadidejében könyvkritikákat ír.

Cikkei elérhetők itt.

Ezután viszont bejárjuk a tájhazát nyugattól kelet, délkeletig. Előbb Csendes-Erdei Emese mutatja be Orbánék, ja, bocs „Mészárosék” Fertő tavi tombolását – most egyenest az egyik károsult közlései alapján. Milyen az, amikor erővel elveszik azt, amit évtizedig a magadénak tudtál, csak azért, mert valakinek megtetszik a hely, ahol cölöpházad áll(t)? Mondhatjuk-e azt, hogy az már az orcátlanság netovábbja, ha még az elbontásának az árát is veled fizettetik meg? De mit mondunk akkor legközelebb?
Elolvasom
Bakos András annak járt utána, hogy Lázár János kiskirályságában hogyan megy a sora a független polgármestereknek. Kitalálják? Persze, hogy kitalálják, kinek így, kinek úgy, de az ördög a részletekben lakik. A harmadik helyszín sem esik innen messzire, Bod Tamás feltárja a tankönyvekbe illő dombegyházi esetet: melyet már a fideszes polgármester is vállalhatatlannak tart. Megérkeztek tudniillik az első csatornaszámlák – 70 ezer forintról. Tévedésről szó sincs, minden más rosszról azonban igen. A békési település lakói viszont nem fizetnek. Élet a „világ legjobb országának” szegénysorssal küszködő vidékén, a NER Magyarországán.

Ez után már csak móka és kacagás jöhet, és jön is, csak előbb be kell még ülnünk dr. Barotányi előadására. Olajtan az első évfolyamnak! A prof szigorú, de jól magyaráz: mi kórság az a kőolaj, hogy kell belőle üzemanyagot kotyvasztani, s kamu-e vagy tényvaló, hogy az ilyesmi csak Szibériából jöhet hozzánk, mint annyi más szép és nemes dolog?

Elolvasom
E ponton viszont tényleg reánk borul a kultúra bőségszaruja, élén a magát oly szerfelett sok mindenben kipróbáló Lakatos Márkkal, a neves stylisttal, aki színész és kocsmáros is egy személyben, félig itt és félig a nyilván festői és egyéb nevezetességeiről is ismert Marbellán, ahol ha esik, elkel az orkán (-kabát), de szerencsére ritkán esik, és Tiborcz sem lapul ott minden bokorban. Karafiáth Orsolya meg csak kérdez, kérdez és kérdez. Miként teszi ezt Legát Tibor is, aki a komcsit performance-aival, ha nem is egyből lebontó, de mindenképpen kiröhögtető Szirtes Jánost faggatja, leginkább kalandos úrfikoráról.
Vár még a sorára és értő olvasójára Szécsi Noémi tárcája, Dékei Kriszta alapos áttekintése Hieronymus Bosch koráról és a majsztró viselt dolgairól, és egy Mundruczó-színdarab és az utóbbi idők egyik leginkább figyelemre méltó sorozata, a Slow Horses is terítékre kerül. S még annyi, de annyi minden más…

Az élet manapság nehéz, de Magyar Naranccsal nyilván könnyebb egy kicsit. Kedves Olvasó, vegyen tehát jó sokat belőle, csak bátran!

Előfizetek!
Támogatást küldök!