Capa Központ. Sokkal érdekesebb, mint a kissé semmitmondóvá vált World Press Photo

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból (05.29-ig, Capa Központ) – Sokkal érdekesebb, mint a kissé semmitmondóvá vált World Press Photo. Ez a magyar történelem egy fontos korszaka, ahogy annak pontos krónikásai, a fotóriporterek láttak.

Előhívás (05.13-08.28., Ludwig Múzeum) – A Ludwig aktuális „nagy” kiállításán több tucat művész járja körbe a trauma fogalmát, és ahogy a művészet segít annak feldolgozásában.

Art Deco Budapest (08.28-ig, Magyar Nemzeti Galéria) – A két világháború közötti vizuális kultúra meghatározó stílusa nem véletlenül olyan népszerű máig. Bútorok, ruhadarabok, dísztárgyak és persze az elmaradhatatlan, ikonikus plakátok elsősorban magyar alkotóktól.

TAVASZI NAGYBE

Valamiért úgy alakult, hogy a következő két hétben temérdek helyen lehet pénzt költeni bútorra, ruhára, miegyébre Budapesten. Mi nem az okokat kutatjuk, csak mondjuk a lehetőségeket.

Május 14-ig a Solinfo-birodalom tart garázsvásárt, mert cserélik a készletet. Ez praktikusan azt jelenti, hogy alapesetben egyáltalán nem olcsó bútoraikat, lámpáikat, dísztárgyaikat hatalmas kedvezménnyel lehet megszerezni. Szintén készletkisöprés, és az ebből fakadó leértékelős garázsvásár lesz 14-én a dél-budai InnoConceptben. 21-én pedig a Basic Collection nyújtja ugyanezt: kisöpör-leértékel-garázsárusít.

Május 14-ig a Projekt Showroomban mutatja be legújabb kollekcióját a Daige – lehet vásárolni is, vagy legalábbis rendelni az új darabokból. 14-én a Kastnerben lesz brunch és vásár a Typo Showroom ruháival, a Sixfeet kutyakellékeivel, a Pilea növényeivel és a KÉS ékszereivel.

14-én este a kőbányai 4K-ban lesz De Markt, azaz éjszakai kirakodóvásár, ahova árusnak is lehet jelentkezni. 22-én szinte ugyanez, csak nap közben és a Turbinában, Shuk Shuk Design Fair néven.

VÁROSI EVEZÉS

Ha nem a Valyo szervezné, lennének kétségeink, de mivel ők az utóbbi években szinte csak telitalálat, Duna-tematikájú programokat tettek le a budapesti asztalra, bízhatunk bennük.

Május 14-én délelőtt a Római parti Béke Csónakháztól indul Budapest átevezése. Nem, nem a  Dunáé, tehát nem a folyón kell átkelni, hanem magán a fővároson, északról indulva, és délen, a Valyo által szépítgetett-fejlesztgetett albertfalvai Árasztó parton befejezve a túrát.

Bármilyen, ilyesmire alkalmas járművel ér érkezni a SUP-tól a kielboatig, akinek pedig nincs sajátja, az a szervezőkön keresztül bérelhet is.

4! BULI

Soul Train (05.12., Pontoon) – Ez a (figyelem, ma esti!) buli a legendás tévéműsor előtt tiszteleg. Az amerikai fekete zenéket, a funkot, a soult és a discót nem csak hazai DJ-k, hanem Magyarország legjobb hammond-orgonása, Premecz Mátyás játszák.

X. Keret Szülinap (05.14., Turbina) – Lehet, hogy ezt inkább a koncertek között kellene ajánlanunk, hiszen lesz itt egy rakás koncert is, de ez mégiscsak az első évtizedét ünneplő magyar zenei blog bulija. És Barkóczi Noémi, a Felső Tízezer, Holi, és még egy rakás együttes fellépése úgyis buliba fog torkollni.

JUDAS buli w/ Bal & Safair (05.19., Telep) – A népszerű Madách téri ruhabolt kedvéért egy estére összeáll a magyar drum’n’bass-színtér legendás duója.

Helena Hauff (05.20., Telek) – Jó nagy buli azeri, török és izraeli DJ-kkel, magyar oldalról pedig Lau-val és CT Kidobóval, de a sztár a három órás szettel készülő német techno-apátnő, Helena Hauff lesz.