Bodrogkeresztúrba készültek volna.  Megtagadták a felszállást egy ortodox zsidó csoporttól

Május 4-én az LH 401-es járaton mintegy 170 ortodox zsidó érkezett New Yorkból Frankfurtba, sokuk úticélja Budapest volt, hogy részt vegyenek egy bodrogkeresztúri megemlékezésen. Az érintettek több csoportos és egyéni foglalással rendelkeztek. A csoport tagjai közül néhányan megtagadták a maszk viselését a New Yorkból Frankfurtba tartó járaton, annak ellenére, hogy erre a légiutaskísérők többször is felhívták a figyelmüket, a szabályok betartására kérve őket.

Az ortodox zsidó utasok a beszámolók szerint zavarták is a személyzet munkáját azzal, hogy csoportosan a repülőgép konyháiban és folyosóin imádkoztak, ezért és a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt a repülőgép kapitánya is figyelmeztette őket.. A Frankfurtban az LH 1334-es számú budapesti járatra átszálló legtöbb zsidó utas számára ezek után visszautasították a beszállást.

 

Az utasok, akiktől megtagadták a beszállást, azt kifogásolták, hogy a kinézetük és származásuk alapján nem engedték őket felszállni a budapesti járatra. Beszámolók szerint a Budapestre tartó gép kapitánya döntött arról, hogy nem engedi a fedélzetre a csoportot, azért, hogy elkerülje a további rendbontás kockázatát a járaton.

Az érintett utasok diszkriminációnak és kollektív büntetésnek minősítették az eljárást, álláspontjuk szerint ugyanis csak néhányan nem viselték a maszkot az előző járaton. A beszállókapunál a repülőtéri rendőrség nagy erőkkel vonult fel, és próbált rendet teremteni, valamint megakadályozni azt, hogy a feldühödött utasok a földi kiszolgáló személyzetet kérjék számon az eljárás miatt.

A beszámolók szerint az egyik utas lenácizott egy rendőrt, ami viszont bűncselekménynek számít Németországban.

Később az utasokat átfoglalták más járatokra, de többen csak a következő napon utazhattak tovább Frankfurtból.

A történtekről videófelvétel is készült: