Horváth Esther magyar fotográfus nyerte az idei Infinity Awards rangos díját

“Csodálatos érzés Acacia Johnsonnal, Sebastião Ribeiro Salgadóval, Gabriela Hearsttel és Sky Hopinkával együtt az Infinity Award díjazottjának lenni.”

Idén az április 25-én New Yorkban tartott parádés díjátadón Horváth Esther vehette át a New York-i ICP (International Center of Photography) által szervezett Infinity Awards „emerging photographer”, azaz a feltörekvő fényképész díját.

A rangos díjjal a fotózás és képzőművészet terén elért kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeket díjazzák minden évben: idén a kiírás szerint olyan fotósok munkáját értékelték, akik felhívják a figyelmet a környezetvédelemre és az éghajlatváltozásra.

Horváth Esther legismertebb projektjében az Északi-sarkvidék közepén, jégtáblához fagyasztott, tudományos vizsgálatokat és méréseket végző Polarstern német kutatóhajó munkáját örökítette meg 2019–20-ban.

Akkor készült ikonikus jegesmedvés képével 2020-ban megnyerte a World Press Photo díját környezet (egyedi) kategóriában.

Horváth Esther: Jegesmedve mama a kölykével.

Fotói egyebek között olyan magazinok publikálták, mint a The New York Times, a The Wall Street Journal, a TIME vagy a National Geographic.

Horváth Esther a díjátadó után közzétett posztjában köszönetet mondott mindazoknak, akikkel együttdolgozott a projekt megvalósításán:

“Ezt a díjat nem csak én kaptam, hanem mindenki, aki velem dolgozott az úton. Egyedül nem tudnám felhívni a figyelmet a változó sarkvidékre.
Ezt a díjat nemcsak én kaptam, hanem a környezetvédelmi projekteken velem dolgozó minden szerkesztő és riporter, az Alfred Wegener Intézet, a Helmholtz Sark- és Tengerkutatási Központ és mindazok a tudósok, akik együttműködtek velem az expedíciókon, és mindenki, aki különböző csatornákon segíti a kommunikációt a klímaváltozásról.

Egy ember nem tud sokat tehet, de mindannyian együtt változást hozhatunk. Változást a bolygó és mindenki életébe.
Úgy érzem, ez csak kezdete egy utazásnak és tovább akarok dolgozni mindenkivel, hogy változtatni tudjunk és hogy felhívjam a figyelmet mindarra, ami a sarkvidéken történik és ami befolyásolja a mi és bolygónk életét.

Hiszem, hogy egészségesebb, élhetőbb helyé tehetjük ezt a bolygót. Ha akarjuk.”