Szarka Dénes: Ne a parkolás, hanem a tömegközlekedés legyen ingyenes Miskolc napján

A Facebook oldalán közölt bejegyzést a képviselő, amiben a levegőminőség javítása miatt amellett állt ki, hogy a város napján inkább a tömegközlekedés legyen ingyenes a parkolás helyett.

A politikus bejegyzésében visszautal egy tegnapi postjára, amiben arról írt, hogy a Miskolc által elért siker, hogy bekerült az Európai Uniós klímasemlegességi programba, nemcsak hatalmas lehetőség, de felelősség is. Mint írja, ebből a felelősségből következik, hogy a város levegőjének tisztítása érdekében olyan apróságokra is gondolunk, hogy a város napján nem a parkolást tesszük ingyenessé, hanem a közösségi közlekedés használatát.

Miskolc és térségének légszennyezettsége egyébként országosan is kiemelkedő. Ennek nyilván elég sok oka van, többek között a térség földrajzi sajátosságai, az erős ipari szennyezés, illetve a téli időszakban a rossz minőségű fűtőanyagok használata. A levegő szennyezettsége miatt az Európai Unió korábban kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben és az Európai Bíróság ítélete szerint Magyarország megsértette a levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat.

A képviselő teljes bejegyzését itt olvashatják: