Finnország felmondta az atomerőmű-építésről szóló szerződést a Roszatommal

Finnország hétfőn felmondta az atomerőmű-építésről szóló szerződését a Roszatom orosz állami atomenergetikai céggel – írja az MTI a Reuters hírügynökségre hivatkozva. Az atomerőmű finn-orosz konzorciumban épült volna.

FENNOVOIMA / AFP

A Hanhikivi atomerőművet az azonos nevű félszigeten építette volna meg a Roszatom a finn Fennovoima megrendelésére. A konzorciumban a finn részvényesek – köztük az Outokompu, a Fortum és az SSAB – kétharmad részt birtokolnak, a Roszatom finnországi leányvállalata pedig 34 százalékot.

Mika Lintilä finn gazdasági miniszter többször is kijelentette: „teljesen lehetetlennek” tartja, hogy a kormány megadja az engedélyt az építésre, a Roszatom finnországi leányvállalata ennek ellenére ragaszkodott volna a folytatáshoz. Hétfőn a Fennovoima bejelentését követően a miniszter a Twitteren ezt írta:

A Fennovoima döntése egyértelmű. Van okunk elégedettnek lenni a tulajdonosok döntésével. Gyakorlatilag lehetetlen folytatni a projektet.

A finn vállalat a szerződés felmondását a jelentős késésekkel indokolta és azzal, hogy a Roszatom finnországi leányvállalata alkalmatlan a projekt megvalósítására.

Az elmúlt években az orosz beszállító jelentős késései valóban tovább folytatódtak. Az ukrajnai háború szintén súlyosbította a projekt kockázatait. Az orosz céggel való együttműködés a finn vállalat szerint azonnali hatállyal megszűnik.