Az itthon is ismerős megoldáshoz hasonlót vezetett be Oroszországban a putyini vezetés a munkanélküliség megfékezésére. „Minél keményebben lépnek fel a (háborúellenes) demonstrációkkal szemben, annál biztosabb vagyok benne, hogy tartanak a nagy munkanélküliségtől” – mondta a CNN-nek Elina Ribakova orosz közgazdász.

Mivel főleg a városokat érinti a nagy nyugati cégek kivonulása, ezért nem meglepő, hogy elsőként Moszkva lép fel a munkanélküliség ellen – a fővárosban állítólag akár 200 ezer állás is veszélyben lehet.

Szergej Szobjanyin főpolgármester szerint a megoldás „hasznos munka” adása azoknak, akiknek távozik a munkaadója Oroszországból. Ez alatt például parkgondozást vagy közigazgatási adminisztrációt ért.

A McKinsey-nél vagy a Goldman Sachs-nél dolgozó, jól képzett munkaerő persze aligha lenne elragadtatva, ha szemetet szedhetne egy parkban. Ribakova szerint nem is valószínű, hogy sokdiplomás közgazdászok vagy menedzserek lepnék majd el a moszkvai utcákat. A legtöbben inkább elhagyják az országot, hacsak nem tették már meg.https://forbes.hu/uzlet/zsiguli-kozmunka-hitelkartya-vkontakte-oroszorszag-putyin/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=01ef7bb664-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_16&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-01ef7bb664-56945581&ct=t(N_COPY_16)