Mezőkövesden a hagyományos hímzés védelmében a fémkorongokkal túldíszített ruhákat, vagyis a ragyogókat vetették máglyára …

Míg egyesek zsírt, mások ruhát égettek a húsvéti ünnepek környékén. Matyóföld emblematikus városában, Mezőkövesden a hagyományos hímzés védelmében a fémkorongokkal túldíszített ruhákat, vagyis a ragyogókat vetették máglyára a húsvétot megelőző hamvazószerdán, 1925-ben. Bűnbánó körmenetre hívták a község lakóit, melynek csúcspontjaként nyilvános égetést hirdettek a napokon át máglyára hordott ragyogós ruhákból.

Nem feledkeztünk meg arról sem, amit a húsvéti ünnep a legtöbb ember számára a valóságban jelent, számba vettük a roskadozó ünnepi asztal fontos kellékeit és körítését is. Kiszámoltuk, mennyibe kerülne egy kosár nyúltojás és annak ára hogyan viszonyulna más országok kínálatához.

Bár azt nekünk sem sikerült kideríteni, honnan származik, de amit lehetett, feltártuk a húsvéti asztal legfontosabb hungarikumjáról, az ünnepi asztalra a magyar trikolór színeit csempésző piros-fehér-zöld retekről.

Fotó: Matyó politikus