A helyiek továbbra is használhatják majd a strandot, ígéri az aligai beruházó

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt az balatonaligai Abaliget projekthez a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnaris Hospitality Kft., ezzel az utolsó akadályok is elhárultak a beruházás elől, amely magán luxusüdülővé alakítja az egykori pártüdülőt, a Club Aligát, írtuk nemrég. Ugyanakkor a helyieknek állítólag így sem kell tartaniuk attól, hogy teljesen elveszítik a Balaton-partot, mert a Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonosa, a Bayer Construct Zrt. azt ígéri, hogy

A balatonvilágosi lakók és üdülőtulajdonosok természetesen továbbra is a megszokott kondíciókkal látogathatják a strand területét.

Népszavának azt is írták: elkötelezettek abban, hogy össztársadalmi hasznot jelentő beruházást valósítsanak meg, ami nemcsak a helyi, de „a szűkebb régióban élő emberek életében is pozitív változásokat hoz majd”. Szerintük nemcsak turisztikai vonzerőt jelent majd a sokáig elhanyagoltan álló terület fejlesztése, hanem munkalehetőséget is hoz majd. A beruházás ősszel a kikötő fejlesztésével indul.

A helyiek és a civil szervezetek a kezdetektől harcoltak a beruházás ellen, legutolsó reményük a környezetvédelmi engedély volt.

Azt már évek óta tudni lehetett, hogy a hajdani, zárt pártüdülő, a helyiek előtt a rendszerváltással megnyitott Club Aliga területén komoly fejlesztések várhatók. A Balaton talán legértékesebb ingatlanának tulajdonosa a Pro-Mot Hungária Kft. sokáig izraeli tulajdonban volt, majd 2018-ban lett többségi, 75 százalékos tulajdonos az akkor még Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó, tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt.

A társaságban aztán 2020 tavaszán Jellinek Dániel lett meghatározó tulajdonos. Az idén tavasszal aztán az Apeninn azt közölte, hogy ismét gazdát cserélt a Pro-Mot. A március 17-i bejelentés szerint a Balázs Attila vezette Bayer Property vásárolta meg. Utóbbi cég tulajdonosa, vagyis a Bayer Construct Zrt. sok nagy állami beruházáson dolgozott mostanában.

telex.hu