A Bitcoin egy fizetési módként és értékmegőrző eszközként egyaránt szolgáló elektronikus valuta.  Használóinak lehetősége nyílik a nemzetközi határokon átnyúló pénzügyi tranzakciók elektronikus úton történő megvalósítására. A fiat valutáktól eltérően, a Bitcoin a digitális térben létezik és használatára is ott kerül sor. Ezzel szemben, a mobil pénzeszközök kifejezése a mobiltelefonon keresztül megvalósítható elektronikus fizetési módszerek szélesebb körét jelöli. Ellenőrizze bitcoin loophole software, hogy részletes információkat kapjon a bitcoin kereskedésről.

A Bitcoinhoz hasonlóan a mobil fizetőeszközök platformjai különböző, hozzáadott értéket képviselő szolgáltatást is tartalmaznak, többek között ilyen a termékek és szolgáltatások virtuális módon történő kifizetése. Ennek ellenére a Bitcoin és a mobil pénzeszközök között jelentős különbségeket találunk. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze. 

Alkalmazási Területek 

Annak ellenére, hogy a Bitcoin és a mobil pénzeszközök hasonlóságokat mutatnak, mindkettő alkalmazására meghatározott területeken kerül sor. A Bitcoin egy valuta, melyet szolgáltatások és termékek ellenértékeként a világon már sok kereskedés elfogad. 

A Bitcointól eltérően, a mobil pénzeszközök használata egy, a fiat valuták elektronikus pénzügyi tranzakcióit megvalósító szolgáltatás.  A mobil fizetőeszközök használóinak rendelkeznie kell olyan helyi valutával, amit a tranzakcióhoz felhasználhatnak, ezzel szemben a Bitcoinhoz nem szükséges az adott pénzösszeget fiat valutára átváltani.  Csupán az adott termék vagy szolgáltatás értékének megfelelő Bitcoin token meghatározott összegét kell elutalni. 

A Bitcoin online vagy offline pénztárcában tárolható, viszont a mobil fizetőeszközök ezt nem biztosítják.  A mobil fizetőeszközökhöz kapcsolódó szolgáltatások korlátozott tárhelye miatt az ügyfelek nagyobb mértékben vannak kitéve a lopás vagy egyéb kiber-fenyegetések veszélyeinek. 

A mobil fizetőeszközökkel végrehajtott tranzakciókra központosított rendszereken keresztül kerül sor, a felhasználók pedig igényeiknek megfelelően visszavonhatják vagy törölhetik a kifizetéseket. Azonban a Bitcoin tranzakciók decentralizáltan működnek és nem lehet visszavonni őket. A Bitcoin blokklánca minden tranzakciót egy, minden felhasználó által elérhető, digitális főkönyvben tárol, melynek adatait nem lehet módosítani. 

Szabályozások 

A mobil pénzeszközök szolgáltatói sok esetben pénzügyi intézmények, vagyis bankok, biztosító társaságok és pénzfeldolgozó intézmények. Ennek eredményeként az összes tranzakcióra vonatkoznak a kormányzati előírások és az intézményi szabályozás.  A szolgáltatók szabályozzák ügyfeleik tranzakciónak értékét, sőt akár el is utasíthatják azokat. 

Ezzel szemben, a Bitcon egy decentralizált valuta, melyet semmilyen kormányzati vagy szabályozási intézkedés nem befolyásol.  A Bitcoin tranzakciókra nincs hatással semmilyen központi felügyelő szervezet, ezáltal használói külső befolyás nélkül, a világ bármely pontjával végrehajthatják azokat. Mindez a nemzetközi kifizetések és fogadások egyszerűbb és kényelmesebb megvalósítását eredményezi.

Egyes kormányzati és felügyeleti szervek azt is meghatározzák, hogy a nemzetközi tranzakciók esetében a mobil pénzügyi szolgáltatók kötelesek harmadik felek szolgáltatásait igénybe venni. Ez általában jelentősen növeli az ügylet költségeit és nagy összegek esetében a feldolgozás folyamatát is lelassítja. 

A Bitcoin tranzakciókra harmadik felek nélkül, a blokkláncban kerül sor. Ez biztosítja a felhasználók függetlenségét, úgy és olyan célra használhatják fel vagyonukat, mely számukra a leginkább megfelelő. Természetesen a közvetítő szolgáltatók kihagyása alacsonyabb tranzakciós költségeket eredményez és hozzájárul a gyorsabb feldolgozáshoz is, valamint védelmet biztosít a csalás és az egyéb, gyakori kockázatok, például az adatlopás ellen. 

A mobil pénzeszközök használata során személyazonosságunkat is meg kell adnunk a tranzakcióhoz, viszont a Bitcoinnal akár névtelen tranzakciókat is végrehajthatunk. 

Tranzakciós Költségek

Amikor a Bitcoin és a mobil fizetőeszközök között kell választani, általában elsősorban a tranzakciós költségek döntenek. Az összegek fogadása mindkét megoldással ingyenes, viszont a kifizetéseknek díja van, amik jelentősen eltérhetnek egymástól. 

A mobile pénzeszközök szolgáltatói átutalás esetére a kormányzati előírások, a vállalati irányelvek és tranzakciók értéke alapján standard tranzakciós díjakat határoznak meg. Előfordul, hogy a szolgáltatók korlátok nélkül megnövelhetik a tranzakciós díjak összegét, ami jelentős többlet terhet jelenet az ügyfelek számára. 

A Bitcoin tranzakciós költségei viszonylag alacsonyak és elsősorban a tranzakció összegétől függenek. A Bitcoin-fizetésekhez a mobil pénzeszközök átutalásaival szemben nincs szükség közvetítő felekre, ami jelentősen csökkenti a felmerülő díjak összegét. Az alacsony tranzakciók díjaknak köszönhetően a Bitcoin a mobil fizetőeszközökhöz képest hatékonyabb fizetési módnak tűnik. 

Mind a Bitcoin, mind a mobil pénzeszközök újító megoldásnak számítanak és sajátos jellemzőik mellett számos hasonló vonással rendelkeznek. Ebben a cikkben igyekeztünk kiemelni a fontos különbségeket, ezzel pedig reményeink szerint hozzásegíthettük egy tájékozott döntés meghozatalához.