Skip to content

A Mi Hazánk Szibériával ötlettel

A Mi Hazánk Szibériával ötlettel
A Mi Hazánk a Bach-rendszer névadójának ötletét melegítené újra

A Mi Hazánk a Bach-rendszer névadójának ötletét melegítené újra

A frissen parlamentbe került szélsőjobboldali párt elnöke évek óta haknizik a szibériai bérrabtartás ötletével, ami már korábban is felmerült a magyar történelem folyamán, ám akkor sem lett belőle semmi.

Alexander Bach osztrák birodalmi belügyminisztert talán túl részletesen nem kell senkinek bemutatni, az 1848-49-es szabadságharc leverése után bevezetett önkényuralmi rendszer arca volt ő és még dúltak a harcok Magyarországon, amikor már a beígért orosz segítség biztos tudatában, az osztrák kormány elkezdett ötletelni azon, hogy mihez is kezdjen a győzelem után a rebellis magyarokkal.

A korszak talán legelismertebb kutatójának, Hermann Róbertnek egy tanulmánya szerint az 1849. május 14-i minisztertanácson Bach javaslatokat tett a lázadás retorziójaként alkalmazandó büntetésfajtákra, ezek között ott volt a halál, a börtön- illetve pénzbüntetés, a vagyonelkobzás, de a miniszter felvetette az életben hagyott bűnösöknek egy „Európán kívüli országba” elszállítását is.

Az elképzelést figyelemre méltónak találta Felix zu Schwarzenberg miniszterelnök is, úgyhogy beszállt az ötletparádéba és egyből leszögezte, hogy Észak-Amerika erre nem lenne jó választás, mert nem tudná senki se garantálni, hogy a deportáltak nem térnek-e azon nyomban vissza, hogy partot értek, úgyhogy jobb volna talán Szibéria, vagy Kamcsatka. Ezután azonban Bach és Philipp von Krauss pénzügyminiszter jelezték, hogy nem tartják problémamentesnek osztrák elítéltek orosz büntetőtelepekre szállítását, jobb volna talán, ha Miklós cártól kérnének egy kisebb területet valahol és ott már osztrák őrszemélyzet felügyelhetné az osztrák területen raboskodókat.

A történetből persze végül nem lett semmihttps://hvg.hu/itthon/20220414_Mi_Hazank_Sziberia_berrabtartas_Bachrendszer_1848_1849#rss



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2022.04.15. 07:01

    Ne nevezzük már mi hazánknak azt a nemzetáruló fideszkurva csürhét. A haza szót a szájukról is vegyék le azok a szélhámosok

    2
    4
    • Névtelen
      2022.04.15. 11:23

      Mivan, mivan, mivan? A te hordád pöcse kiesett a parlamentlyukból? 😛

      2
      3
  2. Névtelen
    2022.04.16. 06:52

    Nagyon helyes. takarodjon thoroczkay elvtárs Szibériába, és törje a követ putyin elvtársának. Csak vissza ne jöjjön a szarházija.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük