Skip to content

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy érvénytelen szavazásra buzdítottak civilek

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy érvénytelen szavazásra buzdítottak civilek

Az egyik érintett szervezet felülvizsgálati kérelmét a Kúria szerdán érdemi vizsgálat nélkül elutasította, pénteken azonban érdemben bírálta el másokét. Megváltoztatta az NVB marasztaló határozatait és a kifogásokat elutasította.

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak, ezért megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezzel ellentétes tartalmú határozatát. A bíróság szerint a civil szervezetek kampányukkal a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták.

Az NVB a kormány által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdító civil szervezetekkel szembeni kifogások elbírálásakor arra jutott, hogy a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül. Ezek alapján megállapították, hogy a szervezetek megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor érvénytelen szavazásra buzdítottak a népszavazáson.

Az érintett szervezetek
Amnesty International Magyarország (AI); Artemisszió Alapítvány; Szivárvány Misszió Alapítvány; Háttér Társaság; Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Aszexuális Közösség; Magyar Helsinki Bizottság; Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület; Patent Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület; Ökotárs Alapítvány; noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft.; Prizma Transznemű Közösség; Szimpozion Egyesület; Szivárványcsaládokért Alapítvány; Társaság a Szabadságjogokért; Transvanilla Transznemű Egyesület

Az NVB a jogsértőket egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte, az Amnesty International Magyarországot és a Háttér Társaságot pedig ugyanezért – más kifogások elbírálásakor – további 3-3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2022.04.15. 14:43

    Szerintem sem, ha civilek volnának

    Ki fizeti ezeket az álcivil szervezeteket?

    • Névtelen
      2022.04.15. 15:17

      Anyad a Fonoda utcai keresményéből.

      • Névtelen
        2022.04.15. 15:37

        kölcsönkért Anyádtól?

      • Névtelen
        2022.04.15. 15:39

        Értem. „Mint a hvg.hu megtudta, Móra Veronika tagja volt idén annak az USA nagykövetségei által szervezett nemzetközi látogatói programnak, melyet pályájuk közepén járó, már nagy tapasztalattal rendelkező civil és kormányzati vezetőknek szerveznek, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy programsorozat keretében találkozzanak fontos amerikai közszereplőkkel, intézményi képviselőkkel. A programba a világ összes tájáról választanak be minden évben szakembereket, az egyik programgazda a Clinton Alapítvány.”

  2. Névtelen
    2022.04.15. 14:50

    Az Ökotárs is?
    Akkor bevésni (imprinting ) minden ökotárs szülő lánygyermekének az agyába, hogy ő tulajdonképpen fiú és minden fiúgyermekük agyába, hogy ő tulajdonképpen lány.
    Hadd legyenek boldogtalan kísérleti alanyok egész életükben.

    „A bevésődés (angol nyelven: imprinting) a pszichológiában illetve az etológiában használt fogalom egy az adott faj számára kritikus periódusban bekövetkező tanulás leírására (ez a fajta tanulás egy bizonyos korban vagy életszakaszban következik be) amely gyors és kétségtelenül független a viselkedés következményeitől. Kezdetben olyan helyzetek leírására használták, amikor az állat vagy az ember ösztönző ingereket tanult meg. Az imprinting a kritikus periódus létezését feltételezi.
    A bevésődés legismertebb formája a korai bevésődés, melyben az újonnan világra jött állat a szülei különböző külső és viselkedéses jellemzőit sajátítja el. A tojásból frissen kikelt kacsák, ludak azonnal követni kezdik az első legnagyobb tárgyat, ami megmozdul körülöttük – tehát a szülőt. Egy tartós kötődés alakul ki azon faj egyedeihez, amit először megpillant. Mivel ez az élet korai szakaszában kialakuló kapcsolat, ezért kiirthatatlan nyomokat hagy az egyedben, és élete végéig tart. Ezt először a 19. században, egy amatőr biológus, Douglas Spalding a házi csirkéknél írta le. Ezt a jelenséget Oskar Heinrot fedezte fel újra, majd tanítványa, Konrad Lorenz kezdte el nyári ludakon behatóbban tanulmányozni a jelenséget. Lorenz kimutatta, hogy az inkubátorban kikelt libában is nyomot hagy, az első mozgó inger a kritikus időszakban, ami nagyjából a kikelés után számított 13-16 óra. Például a kislibákban, maga Lorenz volt az, aki nyomot hagyott, pontosabban a csizmája. A kismadarak nehezen tudtak Lorenz és asszisztensnője között különbséget tenni, mivel mindketten ugyanazt a csizmát hordták”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük