A 750 millió dolláros Moszkva elsüllyedt

A Moszkva rakétacirkáló vontatás közben elsüllyedt – jelentette be az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma csütörtök este. Az orosz flotta Fekete-tengeri zászlóshajóján korábban tűz ütött ki, amelynek eredményeként felrobbant a lőszertartalék. Ukrán jelentések szerint mindez annak következtében történt, hogy Neptun rakétákkal támadták meg a hajót, ám az oroszok ezt nem erősítették meg.

Az ukránok arról is írtak, hogy hiába siettek a Moszkva segítségére más hajók, a manőver veszélyessége miatt nem tudták érdemben megközelíteni, így a sérült cirkáló felborult, és süllyedni kezdett. Az oroszok ehhez képest azt hangoztatták, hogy a legénység egy részét evakuálták, és elkezdődött a hajó vontatása a szevasztopoli kikötő felé.

Ha ez esetleg igaz is volt, az akció a minisztérium újabb jelentése alapján kudarcba fulladt. „A hajótest sérülései miatt a cirkáló elveszítette a stabilitását – ismerték el este. – A viharos hullámzás következtében ezek után a Moszkva elsüllyedt.”

 A Moszkva rakétacirkáló 2013-ban  Fotó: BURAK AKAY/Anadolu Agency via AFP

Az oroszok továbbra is azt mondják, hogy a teljes személyzetet kimentették. A történtek okainak felderítése folyamatban van. Vlagyimir Putyin elnöknek jelentést tettek a történtekről, közölte Dmitrij Peszkov szóvivő.

A hajó értékét csütörtöki cikkében 750 millió dollárra becsülte a Forbes. Ez egyértelműen a legjelentősebb orosz eszközveszteség a február 24-én kezdődött háborúban, aminek nyilvánvaló kihatása lehet a harcok menetére is, elsősorban a déli frontokon.https://444.hu/2022/04/14/elsullyedt-a-moszkva