Miskolc. Jelentősen csökkent az ellenzék támogatottsága

Republikon: Az ellenzéki vezetésű városokban is jelentősen csökkent az ellenzék támogatottsága

Egyértelműen látszik az idei választások tükrében, hogy a 2019-es választáson tapasztalt előnyöket nem sikerült megőriznie az ellenzéknek. Tíz vizsgált város közül csupán egyben tartotta meg vezető helyét az ellenzék, a többi helyen fordítani tudott a Fidesz–KDNP – derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából.

A Republikon Intézet tíz olyan várost és a hozzá tartozó választókerületet vizsgált meg, ahol az ellenzék tudott nyerni a 2019-es önkormányzati választáson. Baja, Dunaújváros, Eger, Érd, Jászberény, Miskolc, Szentendre, Szombathely, Tatabánya és Vác városok és a hozzájuk tartozó választókerület 2018-as, 2019-es és 2022-es választási eredményeit hasonlították össze.

A 2019-es önkormányzati választás azért is tekinthető fontos fordulópontnak, mert az ellenzéki összefogást itt próbálták ki először. Több település, köztük a megyei jogú városok közel fele, Budapest és kerületeinek többsége ellenzéki kézbe került. Sokan emiatt is gondolták, hogy a 2022-es választáson is működhet az összefogás. A Republikon elemzése szerint ez jó lehetőség lett volna az ellenzék számára, hogy vidéken is jobban beágyazódjanak.

Azonban kiderült, hogy ami a települések szintjén hatásos volt, országos szinten már nem volt hatékony eszköz.https://telex.hu/belfold/2022/04/14/republikon-az-ellenzeki-varosokban-is-jelentosen-csokkent-az-ellenzek-tamogatottsaga