Alapozó-típusok. Melyiket válasszuk?

Az alapozó gyakorlatilag minden nő sminktáskájában megtalálható. Legfontosabb feladata, hogy eltüntesse az apró bőrhibákat, és – ahogy a neve is mutatja – jó alapot teremtsen a sminknek. A forgalomban többfajta alapozó kapható, az egyes típusok némileg különböznek egymástól. Melyiket milyen esetben érdemes használnunk?

Alapozó az alapoktól

A leggyakrabban az erősen fedő alapozóval szoktunk találkozni. Ebben a termékben sok pigment található, vagyis ellensúlyozza az elszíneződéseket és az olyan bőrhibákat, mint a hegek vagy a pattanások. Ha ilyen terméket használunk, válasszunk olyat, amelyik hosszú ideig megmarad a bőrön. A javasolt idő kb. 12 óra. Ha ennél is tartósabb eredményt szeretnénk elérni, az alapozóra tegyünk vékony púderréteget, amely fixálja a sminket.

 

Az utóbbi években egyre népszerűbbek azok az alapozók, amelyek fényes hatást keltenek. Fényvisszaverő részecskéket tartalmaznak, hogy a bőr ragyogóbbnak, egészségesebbnek és természetesebbnek tűnjön. Zsíros bőr esetén azonban nem ajánlott a használatuk, mivel  ez a bőrtípus magától is fénylik. Ha ilyen bőrtípust mondhatunk a magunkénak, használjunk zsíros bőrre készült, matt készítményt.

 

Az alapozó bőrápoló szerepet is betölthet. Különösen száraz bőrre ajánlható a hidratáló alapozó – ha ugyanis ehhez a bőrtípushoz nem megfelelő terméket választunk, a krém megül a bőr árkaiban, ráncaiban, és ki fogja hangsúlyozni a száraz, hámló részeket. A hidratáló alapozók összetevői között általában vitaminokat és nem túl magas faktorszámú UV szűrőt is találunk.

Az arcunkhoz illő alapozó kiválasztása

A legfontosabb természetesen az, hogy a bőrünk árnyalatához leginkább illő alapozót válasszuk – így természetes hatást keltünk majd. Itt az árnyalatnak jut a legnagyobb szerep. Három alaptípust különböztetünk meg: a hűvös, a meleg és a semleges árnyalatot.

 

  • Hűvös árnyalat – nagyobb arányban tartalmaz rózsaszín pigmentet.
  • Meleg árnyalat – nagyobb arányban tartalmaz sárga pigmentet.
  • Semleges árnyalat – nem egyértelmű bőrszín esetén ideális.

 

Az alapozó kiválasztásban nagyban segíthetnek a termékminták. Tegyünk az arcunkra a kiszemelt termék két-három árnyalatából, és ellenőrizzük, hogy melyik hasonlít a legjobban a saját arcbőrünk színéhez. Így választhatjuk ki a legjobban azt a terméket, amelyik jól eltünteti a bőrhibákat, mégsem kelt természetellenes, maszkszerű hatást.

 

Az alapozó kiválasztására gondosan kell ügyelnünk, főleg hogy a forgalomban nagyon sok különböző termék kapható, és mindegyik másképp mutat a bőrön.