Bödöcs. Még Hofi Géza is csettintene…

A negyedik kétharmad (de ki számolja!) pedig jó alkalmat kínál, hogy számba vegyük a Fidesz elmúlt 12 éves uralmának egyik kulturális hozadékát: a humor megizmosodását. Na, nem a Bagi–Nacsa-féle szerepvállalásra gondolunk, hanem a zsigeri, könnyes nevetésre, amire még Hofi Géza is csettintene. Így aztán – miközben az ország még a választási eredményt dolgozza fel – visszatekintettünk, hogy mit is hozott magával a NER, ha poénban, és nem ellopott milliárdokban mérjük a hatását. Mert, ahogy Bödőcs Tibor is írta az átmeneti búcsújában:

A humorunkat nem tudják kiszervezni alapítványokba.

Bödőcs sebészi pontossággal ragadta meg a NER lényegét, ott vágott, ahol a legjobban fáj. És közben úgy érezhettük, Magyarországon egy humorista maradt a morális világítótorony a hatalomellenes oldalon – a mindenkori hatalomellenes oldalon. Politológusokat megszégyenítő elemzéseket adott a NER mibenlétéről, és szociológusokat lepipálva írta le a magyar társadalom valóságát egyetlen poénban vagy gesztusban. Apropó gesztus: Bödőcs megalkotta Orbán fizikai esszenciáját is néhány mozdulatból, a legutóbbi megszólalásaiban pedig egyetlen szóra szűkítette a lényeget: a KICSI.

Tavaly nyáron a poénjai megugrották azt a szintet is, hogy szállóigévé lettek, ahogy ő fogalmazott, folklorizálódtak: az andizás végigsöpört az országon. A hatás nem véletlen, a Mészáros Lőrinc – Nyári gondolataim című produkciójával összművészeti mesterművet alkotott, amelynek a komplexitásába szinte beleszédülünk.

Hogy az egyik kommentelőt idézzük: „Tibi, egy reflektor vagy a vaksötétben. Soha ne hagyd abba”.

És hogy magát Bödőcsöt Lölőt idézzük: Akinek a kormány ad, annak adatik. Márpedig inspirációból hatalmas tartalékokat halmozott fel a rendszer, nem csoda, hogy a humorista mostanra oda jutott, hogy már unja. Viszont ha már arról van szó, hogy adatik, Bödőcs arról is beszélt, hogy Orbánnak köszönheti a művészi szabadságát. Mi ez, ha nem a NER sikere?

Az ingyen sörnek is van tétje

Fennállásuk 16 éve után be kell látnunk, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) a magyar közélet gingko bilobája és Magne B6 vitaminja kombinált tablettában. Egy-egy telibe talált akciójukkal mindig az utolsó pillanatban akadályozzák meg a politikai közélet végső érzelmi elsivárosodását, agyi eltompulását. Nem is szólva arról, hogy a stressz is kezelhetőbb egy jól időzített, váratlanul abszurd trollkodással akkor, mikor már amúgy is durranásig feszülnek az idegek.https://hvg.hu/elet/20220408_NER_humor_Bodocs_Tibor_Hircsarda_MKKP_Krubi_DeNash_drMarias_Ricsardgir