Terrortámadás történt Izraelben: két halott, sok sérült

 A Magen David Adom, a helyi mentőszolgálat beszámolója szerint a belváros több helyszínéről is jelentettek lövéseket. Közlésük szerint kilenc embert szállítottak kórházba, hárman súlyos, illetve kritikus állapotban voltak.

Az Ichilov kórház szerint két ember meghalt és másik tíz sebesültet kezelnek. A katonai rádió értesülése szerint négyen súlyos, illetve életveszélyesen súlyos sebesülésekkel érkeztek, és négy embert sokkos állapota miatt szállítottak a kórházba.

A sebesültek húszas-harmincas éveikben járó fiatalok.  Az első lövések a Dizengoff utcán található Szimta (Sikátor) nevű bárban történtek.

Valószínűleg magányos merénylő követte el a merényletet, akinek sikerült elszöknie. 

A kitört pánikban a menekülőkkel együtt futott, és pisztolyával lövéseket adott le a futó emberekre is.

A rendőrség és a hadsereg kommandós egységei jelentős erőkkel üldözik a támadót, fegyveres biztonságiak sorra vizsgálják át a környéken található épületeket. A rádióban a rendőri egységek vezetője felszólította a Tel-Aviv belvárosában élőket, hogy tartózkodjanak otthonaikban zárt ajtók mögött, és jelentsenek minden szokatlan eseményt.

Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelő tanácskozást hívott össze Beni Ganz védelmi miniszter, valamint Aviv Kochávi vezérkari főnök részvételével.

A Hamász és több másik palesztin szervezet üdvözölte a merényletet.

Vasárnap  rendkívüli ülést tartott Bennett vezetésével a biztonsági kabinet, ahol fokozott biztonsági készültséget rendeltek az elmúlt időszak merényletei és a ramadán, a muzulmán böjti hónap miatt, amikor általában megemelkedik a terrorakciók száma.

Az elmúlt két héten végrehajtott három terrormerényletben Beér-Seván, Haderán és Bné-Brakban tizenegy izraeli vesztette életét.

Palesztin terrorista négy civilt agyonlőtt, majd a rendőrökkel folytatott lövöldözésben, amelyben Amir Khoury rendőr is életét vesztette.
Két nappal korábban Yazan Fallah és Shiral Aboukaret határrendészeti tiszteket az ISIS által támogatott Umm al-Fahmból származó két izraeli terrorista ölte meg, akiket egy haderai buszmegállóban csaptak le.
Az előző héten négy izraeli vesztette életét egy lövöldözésben és késelésben Beer Shevában , amelyet egy Negevben élő beduin terrorista hajtott végre. Egy buszsofőr és egy civil agyonlőtt egy terroristát. A támadássorozatot követően a védelmi intézmény bejelentette, hogy egy “szerszámtörő” készül, amely a terrorhullám megállítására szolgál.
A tel-avivi támadás miatt a NATAL segélyvonal sürgősségi formában működik, és mindenki számára nyitva áll, aki segítségre, támogatásra és érzelmi támogatásra szorul: 1-800-363-363 Szintén holnap reggel 8 órától professzionális terapeuták adnak frontális választ az egyesület otthonában Tel-Avivban, Pinchas Rosen Street 72. szám alatt, előzetes regisztráció nélk

Borítókép: Legkevesebb két ember életét vesztette és többen megsérültek Tel-Avivban 2022.