Amikor Orbán hülyét csinál magából. Megszavazták a gázembargót és Paks 2 leállítását

Csütörtökön az Európai Parlament elsöpró többséggel fogadott el egy határozatot Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről.

A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból.

A határozat külön említi a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállítását, ez Paks 2-ről szól.

A határozat támogatja, hogy a tagállamok külön-külön, de EU-s szinten is adjanak fegyvereket Ukrajnának.

A csütörtöki szavazáskor az EP-ben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: Bocskor Andrea (aki egyébként Kárpátalját képviseli a fideszes EP-csoportban), Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

(A szavazás jegyzőkönyve innen letölthető, az 58. szavazást kell nézni a 77. oldalon.)

A hat fideszes képviselő ezzel teljesen szembement az Orbán Viktor által eddig képviselt szankciós politikával. Orbán a választás előtt azzal kampányolt, hogy a kormánya megakadályozza a gázra és olajra kivetett szankciókat, és a paksi beruházást is az oroszokkal kívánja folytatni. A fegyverszállítások lehetőségét pedig teljesen kizárta, sőt az ellenzéket vádolta azzal, hogy fegyverszállításokkal háborúba akarja keverni Magyarországot.

A fideszes EP-delegációt vezető Gál Kinga a Facebookra írt posztjában igyekezett feloldani az ellentmondást. A képviselő azt írta, hogy nem értenek egyet a határozatban lévő szankciókkal, de az európai egység és Ukrajna támogatása érdekében azért megszavazzák. A poszt annyiban zavaros, hogy azzal kezdi, hogy az energetikai szankciókat nem szavazzák meg, ezzel arra utalhatott, hogy nem akarták eredetileg, hogy belekerüljön ez is, de végül ezzel együtt mégis megszavazták. A kommentelői többségét sikeresen megtévesztette, mert többen is gratuláltak neki, hogy vétózott. A paksi bővítés leállítására nem tért ki, arról nem írta, hogy úgy szavazza meg, hogy nem akarja megszavazni.

 Gál Kinga fideszes EP-képviselő.  Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Az ellenzékből Ara-Kovács Attila és Molnár Csaba is igennel szavazott a DK-ból, Gyöngyösi Márton a Jobbikból, és Cseh Katalin a Momentumból. A többi ellenzéki nem volt jelen a szavazáskor.https://444.hu/2022/04/08/megszavaztak-a-fideszesek-a-gazembargot-es-paks-2-leallitasat