Isztambuli tárgyalások: Ukrajna semlegességet kínál, az oroszok visszafogják magukat Kijev és Csernyihiv környékén

Az orosz és ukrán delegációk isztambuli találkozója után Oroszország bejelentette, hogy „drasztikusan csökkenti” katonai aktivitását Kijev és Csernyihiv térségében (utóbbi a fővárostól északra található).

A védelmi minisztérium közleményében arra hivatkoznak, hogy tárgyalásokat folytatnak Ukrajna semlegességéről és atomfegyvermentességéről, illetve a biztonsági garanciákról. A támadások visszafogásával állításuk szerint a kölcsönös bizalmat erősítenék, és a további tárgyalásokhoz szükséges feltételeket akarják megteremteni. A közlemény szerint a végső cél, hogy írásos megállapodást kössenek a fentiekről, írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

A megbeszélés után az ukrán delegáció tagjai azt mondták, semleges státuszt ajánlottak Oroszországnak, vagyis Ukrajna nem csatlakozna a NATO-hoz, amely katonai létesítményt sem hozhatna létre a területén. Cserébe biztonsági garanciákat kérnek, ami azt jelenti, hogy ha mégis támadás érné Ukrajnát, egyes országok védelmet nyújtanának számára, hasonlóan a NATO működéséhez. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Törökországot, Franciaországot és Németországot említette lehetséges garanciaként.

Az ukránok 15 éves konzultációs periódust ajánlottak a 2014-ben Oroszország által annektált Krím-félszigettel kapcsolatban, de ez csak teljes tűzszünet esetén léphetne életbe, írja a Reuters. Podoljak Twitter-posztja alapján megállapodnának, hogy 15 éven belül mindenképp rendezik a kérdést, de csakis tárgyalásos úton, nem katonailag.

Mi történik Kijev környékén, ahol enyhülést ígérnek az oroszok?

Kedd reggel a brit hírszerzés arról számolt be, hogy az ukránok sikeres ellentámadásokat hajtottak végre a Kijevtől északnyugatra fekvő területeken, de az orosz haderő még mindig jelentős veszélyt jelent a városra tüzérségi képességei miatt. Ukrajna szerint Csernyihivet kedden is lőtték az oroszok, a polgármester szerint a háború kezdete óta 400-an haltak meg a városban, írja a BBC.

Hétfőn az orosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy most már lehetőségük van a kelet-ukrajnai Donbasz „felszabadítására” koncentrálni. Szergej Sojgu ezt nem a gyors sikerek elmaradásával, hanem azzal indokolta, hogy elérték a háború – vagy ahogy mondta, a „különleges katonai művelet” – első szakaszára kitűzött célokat.

444.hu