Kerékpártúra a szellemfaluba… Hello bazmegye

Mezőkövesdet a lövői úton hagytuk el, majd a város szélén balra fordulva Szentistván felé vettük az irányt. Az út korábban hadi útként funkcionált. A Szovjet katonai repteret kötötte össze az üzemanyagtárolóval, illetve a vasúttal. Ez az út az egykori NDK-s és a régi M7-es autópályára emlékeztet betonkockáival. Az autósok ha lehet elkerülik, mivell nem túl kellemes a használata. Bringával élveztük a csendes magányt és a (számunkra) jó minőségű utat. Útközben régi bányatavakat láttunk. Egyik oldalt barátságosan hirdette, hogy mindennemű megközelítése tilos. A másikon békésen horgásztak a helyiek. Kérdésünkre elmondták, hogy itt nem háborgatja őket senki bár elvileg itt is tilos a horgászat. Bezzeg régen felkiáltással emlékeztek a régi szép időkre.

nagyecser03

A bánya tó, ahol még lehet kicsit tilosban horgászni.

nagyecser04

Szentistváni teló buherálás

Szentistván egy rendezett, tiszta település. Ezen átsuhanva földúton folytattuk túránkat. A Csincse-patak hídján átkelve a Borsod-Mezőségi Tájvédelmi Körzet területén tekertünk tovább. A mezőgazdasági terület fokozatosan füves, mocsaras pusztává váltott.

nagyecser05

A tájvédelmi körzet bejárata

Szeretem ezt a hortobágyi pusztára emlékeztető tájat. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha rám hallgattok április, május hónapban keresitek fel. Ekkor még gyönyörű zöld a fű, a nap heve nem szárította ki a mocsarakat. Virágzanak a növények, mozognak a két és négylábú állatok. A fák a rideg körülmények hatására meglepő alakot és formát mutatnak. Sok bonsai nevelő kaphat itt ötlete saját nevelésű mini fájának alakításához.

nagyecser07

Gyönyörű fűzek szegélyezték utunkat

nagyecser08

Mocsaras, vízmosásos erdőfolt

nagyecser09

Még egy kis mocsár az út mellett

nagyecser10

Csak kattogott a gép, a természeti látnivalók elkényeztettek minket

nagyecser11

Mint kiderült egy kitáblázott tanösvény is vezetett erre

nagyecser12

Ez a kép talán egy kicsit vissza adja a füves pusztán való bringázás érzését

A pusztán egy félköríves kanyart téve, hátulról közelítettük meg Nagyecsért. A falu a maga kihalt csendességében fantasztikus hangulatot áraszt. Épen álló és düledező házai egy eltűnk korról mesélnek. Egy viszonylag fiatal és rövid életű településről, amely eleinte sikeres volt, aztán a politika ellehetetlenített.https://holkerekparozzak.hu/magazin-kerekparos-hirek/tura-leirasok/4678-kerekpartura-a-szellemfaluba