Egy kínzó kérdés. Honnan szerezzük be hörcsögünket?

A hörcsögök rendkívül mókás és szeretnivaló állatok. Sokan döntenek úgy, hogy első háziállatként hörcsögöt vesznek magukhoz. Ez nem meglepő, hiszen tartása nem bonyolult, és nem kell naponta több órát sem foglalkoznunk vele.

Viszont rengetegen esnek abba a hibába, hogy nem megfelelő helyen tájékozódnak a hörcsög igényeiről. Ez főként azért van, mert az emberek többségének rögtön a kisállat kereskedés jut eszébe, ha hörcsögöt szeretne vásárolni. Kevesen tudják, de sajnos a legtöbb kereskedésben az állatok egyáltalán nincsenek megfelelően tartva. A gondatlanság miatt gyakori a beltenyészet, ami miatt az állatok idegrendszeri zavarokban szenvedhetnek, illetve különféle betegségekre is hajlamosabbak lehetnek. Az is rendszeres probléma, hogy a boltokban lévő eladók nem rendelkeznek a kellő tudással, így nem ismerik kellőképpen az eladó fajokat, és az igényeikkel sincsenek tisztában. Ennek következtében temérdek hörcsög kerül laikus gazdihoz kicsi és ingerszegény helyre, nem megfelelő felszerelésekkel, rossz minőségű eledellel. Hogy ezt elkerüljük, kereskedés helyett érdemes tenyésztőt felkeresnünk.

Egy igazi tenyésztő a megfelelő ismeretek megszerzése után szerzi be tenyészállatait, és a tenyésztés során betartja a különböző tenyésztési szabályokat. Állatait csak és kizárólag leellenőrzött helyre adja, és a leendő gazdikat kellőképpen informálja a helyes hörcsögtartás minden fortélyáról. Az országban jelenleg egyetlen törpehörcsög tenyésztő van: Smallsteps. Emellett egyetlen aranyhörcsög tenyésztő tevékenykedik: Pezsi. Ha egészséges állatot szeretnénk vásárolni, őket érdemes felkeresnünk.

Sokan nem tudják, de a hörcsög örökbe fogadás is egy létező jelenség. A Hörcsögmentés (az Együtt a Kisállatokért Alapítvány részeként működve) évente több mint 300 hörcsögöt ment meg, és ad örökbe szerető gazdihoz. A legtöbb hörcsög azért kerül az alapítványhoz, mert a kereskedésekben akarva-akaratlanul félretájékoztatják a gazdikat, és sokan rájönnek, hogy a hörcsögtartás mégsem annyira egyszerű. Az sem ritka, hogy az állat beteg lesz, és a gazdi onnantól már nem akar pénzt költeni rá. Nagyon fontos, hogy alaposan tájékozódjunk az adott faj igényeiről, mielőtt magunkhoz vesszük. Döntsünk felelősen!

A cikk a Hörcsögmentés segítségével készült.

Close

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!