Putyin Disneylandon csúszhat el

Hétről hétre nő a kockázata annak, hogy Vlagyimir Putyint egy orosz biztonsági szolgálat által vezetett puccs során leváltják – nyilatkozta a The Timesnak Vlagyimir Osecskin emberjogi aktivista, akit az orosz börtönökben elkövetett visszaéléseket feltáró munkája miatt köröznek Oroszországban.

Információi szerint az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) berkein belül egyre nő a káosz és az elégedetlenség a meghiúsult invázió miatt, és Putyin pozíciója a Kreml élén egyre instabilabb. A nyugati szankciók is szerepet játszanak az elégedetlenségben, hiszen ez azzal jár, hogy az ország magas rangú titkosszolgálati ügynökeit megakadályozták abban, hogy nyaralóikba utazzanak, vagy nem tudták „gyermekeiket a párizsi Disneylandbe vinni”.

Az FSZB tisztjei jóval többet keresnek, mint az átlag oroszok, és lakást is ad nekik az állam. Putyin maga volt az FSZB igazgatója 1998 és 1999 között, mielőtt 2000-ben elnök lett. „Putyin húsz éven keresztül stabilitást teremtett Oroszországban. Az FSZB-tisztek, rendőrök, államügyészek – a rendszer működtetői – képesek voltak jó életet élni” – mondta Osecskin a The Timesnak. A nyugati szankciókkal ez már a múlté. Oroszország gazdasága megbénult, a rubel értéke nagyot zuhant. Miután megszokták a jobb életet, az FSZB ügynökei nem akarnak „visszamenni a Szovjetunióba” – mondta Osecskin.