Titkos megállapodás. Orbán intézte volna Kárpátalját?

Titkos megállapodásról, Ukrajna felosztásáról írnak Lengyelországban

Csütörtök este egy érdekes elméletet osztott meg a Facebookon Roman Giertych, Lengyelország egykori miniszterelnök-helyettese (2006-2007), Orbán terve címmel. Az írást több lengyel újság is átvette azóta.

Giertych eszmefuttatásában választ keres a magyar és a lengyel kormány EU-ellenes szövetségének okára, és a mostani orosz-ukrán háborút is új nézőpontból értékeli.

Giertych szerint létezett egy magyar-lengyel-orosz titkos terv, Ukrajna felosztásáról.

A terv szerint az orosz hadseregnek a mostani háborúban nagyon gyorsan le kellett volna rohannia Ukrajnának a Dnyepertől keletre eső, jórészt oroszajkú felét. Néhány nap alatt, érdemi ellenállás nélkül bevonultak volna Kijevbe, megbuktatva Zelenszkij elnököt és a kormányát. A Dnyepertől nyugatra fekvő területeket azonban nem akarták megszállni, mert onnan érdemi ellenállást vártak, amihez egy jóval nagyobb hadműveletre lett volna szükség, sokkal több katonával.

A terv szerint Ukrajna nyugati felébe, a menekültáradattól tartva, a lengyel illetve a magyar hadsereg vonult volna be, békefenntartóként. Giertych még azt is elképzelte, hogy ezt akár a nyugat-ukrajnai politikusok maguk kérték volna, hogy inkább NATO-tag országból érkezzenek katonák, mintsem az oroszokkal kelljen háborúzniuk. A lengyelek Lviv központtal vehették volna ellenőrzésük alá Észak-Nyugat-Ukrajna nagyobbik részét, míg Magyarország Kárpátalján biztosíthatta volna a békét. A terv szerint Ukrajna felosztása aztán állandósult volna, megadva az esélyt a lengyel és a magyar vezetőknek, hogy az országukat gyarapítva hősökké váljanak otthon, örökre bebetonozva hatalmukat.

Giertych szerint ezt a hódítást készítette elő a magyar és a lengyel kormányok állandó konfliktuskeresése az USA-val és az EU-val. https://444.hu/2022/03/19/titkos-megallapodasrol-ukrajna-felosztasarol-irnak-lengyelorszagban