Le Pen. Nem akarok olyan bankhoz tartozni, amelyik ilyet csinál

Az MKB nemrég négymilliárd forintos hitelt adott Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője elnökválasztási kampányára. Egy magyar tudós erre úgy döntött, nem lehet cinkos abban, hogy részben az ő pénzéből külföldi pártkampányt finanszírozzanak, pláne szélsőjobboldalit.https://444.hu/

Az MKB döntése mögött tehát ön szerint ugyanúgy Orbán áll, mint ahogyan Putyin orosz bankokon keresztül támogatta Le Pen kampányait?

Kísértetiesen ugyanaz történt, mint most: Le Pen Moszkvában fényképezkedett Putyinnal, aztán pár hónapra rá kapott sok millió eurót a kampányára. Októberben Orbán Budapesten fogadta Le Pent, és ugyanaz a szcenárió játszódott le: kézcsók, aztán az MKB, ahol Orbán strómanja a fő tulajdonos, adott Le Pennek több mint tízmillió eurót. Egy pillanatig ne gondoljuk, hogy nem Orbán döntött a pénzről. És ez az egész engem rettenetesen zavar.

Azért, mert az ön pénze is ott van?

Ha nem az MKB-ban lenne a pénzem, akkor is felháborítónak és szégyenletesnek találnám. De itt ráadásul kicsit tényleg az én pénzem is lehetővé tette, hogy ezt megtegyék. Semennyi pénzt nem szabad adni ilyen célra. Képzeljük el, mi lenne fordított esetben, ha egy ellenzéki magyar politikus vagy párt kampányát egy külföldi politikushoz köthető bank finanszírozná. Reggeltől estig verné magát a külügyminiszter, hogy micsoda beavatkozás történt a magyar belpolitikába.

 Vlagyimir Putyin és Marine Le Pen a Kremlben, 2017 március 24-én.  Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Van egy személyes szál is. Biokémikus vagyok, vannak francia kollégák, akik a barátaim is, együtt dolgozunk. Mindig kérdezik a Zoom-on, hogy mi van Magyarországon, mi folyik nálatok? Nehéz elmagyarázni, hogy ez egy félfasiszta rendszer