A világ leghalálosabb mesterlövésze Ukrajnában harcol, 6 orosz katonát megölt egy nap alatt

http://https://www.youtube.com/watch?v=wcPlGs2ozpw&t=68sMegjelent Ukrajnában Wali

Több nyugati hírportál is beszámolt a hét vége felé arról, hogy csatlakozott az ukrán haderőt támogató, külföldi milíciához egy „Wali” becenevű kanadai mesterlövész.

A 40 éves veterán katona programozói állását, feleségét és egyéves babáját hagyta Kanadában, hogy az ukrán haderő oldalán harcoljon az orosz inváziós sereg ellen. A CBC kanadai hírportálnak azt nyilatkozta, hogy azért csatlakozott, mert úgy érezte magát, mint egy

tűzoltó, akinek hirtelen egy tűzesethez kell kivonulnia.

A kanadai mesterlövészre a hétvége felé már egyes portálok úgy hivatkoztak, mint a „világ legjobb mesterlövésze.” Egyes híroldalak már neki tulajdonították azt a rekorder 3,5 kilométeres lövést is, melyet 2017-ben egy ISIS-harcosra adtak le egy McMillan TAC-50-essel.

tac-50
Amerikai különleges műveletisek az Egyesült Államokban Mk. 15 néven rendszeressített McMillan TAC-50-est mutatják be két sportolónak. Fotó: US Navy via Commons

Ezek a híresztelések valószínűleg tévesek. A 3540 méteren leadott találatot a kanadai JTF-2-es műveleti egység tagjai adták le, Wali a 22-es számú gyalogsági ezredben szolgált mesterlövészként. Lehet, hogy a két alakulat személyi állománya közt van átfedés, de Wali 2015-től már nem a kanadai haderő kötelékében, hanem az iraki kurdokkal harcolt együtt az Iszlám Állam ellen. Hivatásos katonaként utoljára 2011-ben volt műveleti területen, Afganisztánban.

A REKORDER, 3540 MÉTERES TALÁLATOT TEHÁT VALÓSZÍNŰLEG NEM Ő ADTA LE.

Így tehát célszerűbb úgy fogalmazni, hogy Wali egy tapasztalt, veterán mesterlövész, aki több háborút is megjárt, de talán túlzás úgy hivatkozni rá, mint „a világ legjobb” mesterlövésze.

Az Ukrajna körüli katonai mítoszgyár persze nem áll le. Egyes portálok arról írnak, hogy Wali már első napján Ukrajnában lelőtt hat orosz katonát. Ez hasonló, valóságalapot nélkülöző, motivációs célú mítosz lehet, mint „Kijev szelleme,” a vadászpilóta-ász, aki már 21 orosz repülőgépet lelőtt Kijev körül. Persze nem kizárt, hogy ha Wali egyszer tényleg átveszi felszerelését és elkezd tevékenykedni az orosz haderő ellen, elér majd ilyen találati számot, de 2 nap alatt ez még aligha történt meg, hiszen talán még Kijevbe sem jutott el a mesterlövész.

A Wali egyébként „védelmezőt” jelent arabul és nem a Wall-e származéka, ahogy ezt egyes hírportálok jelentik.https://www.portfolio.hu/global/20220312/haborus-legenda-szuletik-a-vilag-leghalalosabb-mesterlovesze-ukrajnaban-harcol-6-orosz-katonat-megolt-egy-nap-alatt-532819